“Potkozarje“ briljiralo na godišnjem koncertu!

“Potkozarje“ briljiralo na godišnjem koncertu!

Ponosni smo na sve što smo tokom svih ovih godina uradili na očuvanju tradicije i običaja potkozarskog kraja.

 

Ovako priču počinje Jovana Balaban članica KUD “Potkozarje“, podsjetivši da su samo ove godine priredili nekoliko manifestacija za pamćenje, te da su nastupima na turnejama učinili sve što su mogli kako bi se za tradiciju potkozarskih sela čulo i vidjelo u svijetu.

– Za nas je ova godina bila jako uspješna, organizovali smo naš ljetni festival,naš Petrovdanski sabor koji je i ove godine bio jako uspješan, u šta ste se i sami uvjerili. Ove godine putovali smo u Bugarsku, bili smo na sedmodnevnoj turneji. Bio je to jako bitan festival za nas. Imali smo dosta nastupa i u regionu, a samo večeras na godišnjem koncertu spremili smo čak 4 nove koreografije – kaže Jovana napomenuvši da su mladi u selima podno Kozare uvijek voljeli folklor te da im se stalno priključuju novi članovi.

Foto: Elta TV

Samo ovako možemo sačuvati našu tradiciju i običaje. Zbori to predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, koji se kako kaže još ljetos i sam uvjerio da KUD Potkozarje radi odličan posao.

– Meni je jako drago što se ova manifestacija večeras održava, i što gotovo svaki zaseok ima svoj način da promoviše svoje vrijednosti i svoju tradiciju. Bio sam ovdje i ljetos na Petrovdan, kada je održan Sabor, tada su imali
goste, i tada sam im rekao da stojim iza njih, da je podrška onome što rade podrška neupitna – rekao je Ninković.

Foto: Elta TV

Podrška radu Kulturno-umjetničkog društva Potkozarje stiže i od dr Vlade Đajića koji se i sam uvjerio koliko su upravo u ovom društvu vrijedno radili na očuvanju tradicije i običaja ovog kraja.

– Došao sam ovdje večeras da podržim KUD Potkozrje, ali i u mjesto u kojem žive dobri domaćini, ljudi patriote. Istovremeno, došao sam da podržim finansijski ovo Kulturno-umjetničko društvo i mislim da svi trebamo da damo doprinos, gajenju naših običaja – rekao je Đajić Grad pruža podršku radu KUD Potkozarje, jer ono na vjerodostojan način radi na očuvanju naše tradicije i običaja.

Foto: Elta TV

Ta podrška u narednom periodu biće još izdašnjija i potpunija, siguran je banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković.

– Konkretno, za KUD Potkozrje dogovorili smo da će ubuduće imati puno snažniju i odvažniju podršku Grada Banjaluka nego što je to bilo u ovih šest godina ranije. Pored toga, smo narodni poslanik Nebojša Drinić i ja dogovorili da uz podršku grada i mi pružimo veliku ljubav i mali znak pažnje, da budem precizan, da i mi finansijski pomognemo rad KUD-a, kroz predstojeće aktivnosti – nalgasio je Stanivuković.

Foto: Elta TV

Na kraju važno je reći da je Godišnji koncert protekao u znaku čak 4 nove koreografije, kroz koje se KUD „Potkozarje“ predstavilo posjetiocima u prepunoj Sali drušvenog doma u ovom potkozarskom selu, izmamvši aplauze svih prisutnih jer su ponovo uspjeli u namjeri, da očuvaju običaje i tradiciju ovog dijela banjalučke gradske teritorije, što im odlično ide, evo već punih šest godina.

Video će biti dostupan uskoro

Ljubinko Spasojević

CATEGORIES
Share This