Pecine crtice o…: Sada i onda

Pecine crtice o…: Sada i onda

Prisustvujemo stvarnoj istoriji koja se ponavlja. Dvije najvažnije grupe moje mladosti opet su, kao nekada, rivali na top listama!

Dočekali smo da u razmaku od deset dana, Beatlesi koji ne postoje pune 53 godine objave novu pjesmu, a Rolling Stonesi poslije gotovo dvije decenije kompletan novi album! Kakva neočekivana radost u ovo škrto doba!

Beatles prva ploca
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pamtim oktobar 1962. kada su „čupavci iz Liverpula“ objavili prvu, a još uvijek sam tu za njihovu posljednju pjesmu. Prvu sam čuo sam zahvaljujući Radivoju Žućku Koraću, zlatnoj ljevici naše košarke, koji je „Love Me Do“ donio Nikoli za emisiju „Sastanak u 9 i 5″ nekoliko dana pošto je ona objavljena. Muzika Bitlsa se u mom životu eto vrti već 61 godinu bez pauze. Moja djeca znaju njihove pjesme, čak je i moj unuk sa pažnjom neki dan saslušao „Now and Then“!

PRVA PLOČA ROLLING STONESA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

S druge strane, još čuvam omot singla „Come On“ i dobro se sjećam žura na koji je moj drug Miša Radosavljević doneo prvi album Stonesa. To se ne zaboravlja. U garaži se i dalje nalazi nedeljnik NME iz maja 1964. sa top listama koji dokumentuje tada uspostavljeno veliko rivalstvo. Na čelu liste su bili Stonesi sa svojim debi albumom iza njih Beatlesi sa „With The Beatles“. A na Terazijama se sprovodilo prvo demokratsko glasanje u bivšoj zemlji: potpisom smo se izjašnjavali za koga smo: Čupavce iz Liverpula ili Bitange iz Londona.

Rolling Stones Hackney Diamond
FOTO:

Jesen 2023. Stonesi su prije dvije nedelje donijeli uzbuđenje, a Beatlesi veliku radoznalost. Jagger i društvo su nam donijeli 12 pjesama koje zvuče „kao najbolji Stonesi koje znamo“, dok su Paul i Ringo ozbiljno zagolicali stare emocije. Numera „Now And Then“ je nekadašnji demo, koga je John Lennon napisao i otpjevao 1978. godine. Sada je dovršena zahvaljujući preživelom tandemu iz originalne postave, sinu njihovog producenta Georga Martina i uz pomoć vještačke inteligencije.

the beatles now and than
FOTO: THE BEATLES: NOW AND THAN/PRIVATNA ARHIVA

Novi singl je veoma simboličnog sadržaja, čini most od oktobra 1962. do oktobra 2023. – dvostruka A-strana uz debitantski singl grupe „Love Me Do“ i odista posljednju pjesmu „Now and Then“. Posle 24 sata stigao na 37. mesto Billboard top liste, dok je album Stonesa „Hackney Diamonds“ dvije nedelje prvi po prodaji sa obje strane Atlantika.

Kao i druge posthumne pjesme Beatlesa, „Sada i onda“ naginje nostalgiji. Njeno postojanje je važnije od kvaliteta. Veliki posts criptum! Prikladno finale za neverovatan bend. Pjesma se, jasno, ne može porediti sa muzikom koju su John, George, Paul i Ringo zajedno napravili tokom šezdesetih, ali može da podsjeti slušaoce na sinergiju, muzičku i ličnu, koja je zauvijek izgubljena.

Lako je biti ciničan prema „novoj“ pjesmi benda koji se raspao 1970. godine, od kojih su dva člana mrtva, ali ona demonstrira jedan kontinuirani obrazac. Beatlesi i njihov kreativni stav dali su osnovni primjer kako bendovi funkcionišu. Zaorali su duboku brazdu za druge! Njihove inovacije u studiju, uz pomoć producenta Martina, pomogle su da snimci – posebno albumi – postanu centralna karakteristika muzičkog iskustva.

Bitlsi
FOTO: THE BEATLES/PRIVATNA ARHIVA

Zato je neverovatno i fascinantno da najveće muzičke ikone i danas stvaraju muziku. Kako je to uopšte moguće? Sama pjesma je stvorila dirljivu priču.

Decenijama je izgledalo da Lennonova pjesma sa kasete koju je Yoko Ono dala McCartneyu nikada neće biti završena. Ali 2022. godine novi softverski sistem otvorio je put za razdvajanje Johnovog vokala od njegove klavirske dionice. Kao rezultat toga, originalni snimak je mogao da se oživi i da se na njemu iznova doprinose sva četiri Beatlesa. Ova izuzetna priča o muzičkoj arheologiji označava završetak poslednjeg snimka oko koga su John, Paul, George i Ringo zajedno radili i slavi nasljeđe najistaknutijeg i najuticajnijeg benda u istoriji popularne muzike.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This