Pecine crtice o…: Novembarske i ostale kiše

Pecine crtice o…: Novembarske i ostale kiše

Pokažite da nije sve tako crno ispod tamnih jesenjih oblaka i poslušajte neke muzičke hitove inspirisane upravo kišom.

Kakva god da pada, kiša je milost. Predstavlja nebesa koja se spuštaju na zemlju i kaže: bez mene ne bi bilo života. Oblake, pogotovo u poznu jesen, uvijek krivimo da donose dosadnu kišu ili nemilosrdnu oluju. Jak vjetar, crni oblaci i kiša po pravilu mnogima remete planove.

Ako zbog toga morate da ostanete kod kuće, nije loše dobro se ušuškati, napraviti sebi omiljeno toplo piće i prkositi vremenskim okolnostima.Kiša ne kvari planove, naprotiv nudi neočekivane avanture. Na primjer, da pokažete kako nije sve tako crno ispod sumornih oblaka, podsjećanjem na neke od muzičkih hitova koji su inspirisani upravo kišom.

Recimo, tokom prvih 70 godina zvanične britanske liste singlova (1952-2022), čak se 105 pjesama sa „Kiša“ u naslovu našlo u top 40. Pošto kiša pada duže nego što čovječanstvo piše pjesme, nije iznenađenje da postoje neke snažne priče kada su u pitanju pjesme o tom vidu atmosferskih padavina. U muzičkom kontekstu, riječ „kiša“ se koristi za izražavanje širokog spektra osjećanja i emocija. U različitim žanrovima, pjevači i tekstopisci su pokazali mnoštvo osjećanja povezanih sa kišom. Dok u određenim hitovima izraz riječi kiša prenosi bukvalno značenje, u većini pjesama taj termin služi da metaforički ocrta neku dublju poruku. Određene pjesme sa „kišom” u naslovu odaju osjećaj misticizma i intrige koji slušaoce odvode na dodatna razmišljanja.

Šta sve kiša simbolizuje u pjesmama?

Konotaciju pojma „kiša“ autori često koriste kako bi prikazali neko apstraktno značenje ili lirsku perspektivu. U određenim pjesmama, riječ kiša se kreativno koristi kao metafora ili fraza za objašnjenje ljudskog stanja. Dok koncepti u pjesmama o kiši mogu biti različiti, osnovni elementi u ovim djelima simbolizuju ili predstavljaju: rođenje, preporod, emociju, rast, sukob, moral, odnose, tugu, romantiku, oprost, krivicu, suze, usamljenost, smrt, ponos, čišćenje, ljubav, odbijanje, očajanje, tugu, čistoću, bijedu, ljutnju…

Nije čudo jer kompozitori, pjevači i tekstopisci tako često skiciraju promišljenu perspektivu života. Brojne pjesme o kiši izraz su ideja oživljavljenih iz ličnog iskustva.

Od kišom natopljenih ulica Londona do sokaka Istanbula, avenija Moskve, džada Kaira, bulevara Pariza, drumova Los Anđelesa, kala Splita do Mostarskih kiša Pere Zubca, ljudi vole da slušaju i pjevaju o kiši. Nije sve tuga i metafore za plač. Naravno, naći ćete malo suza u pjesama o kiši, ali ćete takođe pronaći klasike, radosne klupske hitove i mokro-vruće disko džemove, predivne balade…

Kakva se priča nudi napisati i kakva vrhunsku lista pjesama dati za kišni dan. Rihanna je odavno donijela svoj kišobran. Arsen je šetao Ines po pokislim pločnicima, Oliver Dragojević davne 1979. kazao „Ne dam vjetru da te dira, ne dam kiši da te kvasi.“ Divlje jagode su brojale „kap po kap“, Annie Lennox najavljivala „evo ponovo kiše“, Clapton naređivao „neka pada“, Elvis je želio ali nije stigao da snimi „Kišnu noć u Džordžiji“, Prljavo kazalište je opisalo „kiše jesenje“, Bregoviću su kao i Axel Rouseu „lile teške novembarske kiše“, a onoj Esmi priznao da je „Danas kišilo i sutra će, kaže radio, loše vrijeme za nas rajske ptice“.

Svojevremeno su Creedencei iz sunčane Kalifornije postavljali pitanje „Da li si ikada video kišu“, a Jabuka im je na to odgovarala „Bježi kišo s prozora“. Dok je Dillan predviđao „Tešku kišu koja će pasti“ Prince ju je farbao u purpurnu boju. Drogirani Lennon je predivnu pesmu Beatlesa počeo da kvari ubacujući delove teksta i gitare unazad. Balašević je znao da „poliva kiša, al’ to joj je zanat“ a Doly Parton podsjeća „ako želiš krasnu dugu, moraš da trpiš kišu.“

Kakve lijepe pjesme za novembarske dane…

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This