Nikolas Kejdž se plaši vještačke inteligencije „Samo će ukrasti moje tijelo i raditi s njim šta god žele“

Nikolas Kejdž se plaši vještačke inteligencije „Samo će ukrasti moje tijelo i raditi s njim šta god žele“

Glumac Nikolas Kejdž (60) govorio je protiv upotrebe vještačke inteligencije u Holivudu.

Uintervjuu za Njujorker, Kejdž je izrazio zabrinutost zbog toga što će “vještačka inteligencija da manipuliše njegovom likom”.

– Pa, moraju da me stave u kompjuter i da upare boju očiju i promijene – ne znam. Samo će ukrasti moje tijelo i raditi šta god žele sa njim preko digitalne vještačke inteligencije – rekao je Kejdž govoreći o novom snimanju.

– Bože, nadam da neće biti AI. Užasava me to. Bio sam veoma glasan u vezi toga.

On je nastavio da deli svoju nelagodu u vezi sa smjerom u kom idu kreativne industrije.

“I to me tjera da se zapitam, znate, gdje će završiti istina umjetnika? Da li će biti zamijenjena? Gdje će biti otkucaji srca? – rekao je on.

Ono što je još zabrinjavajuće je to što se na taj način može imati kontrola nad njegovom likom čak i nakon što umre, dodao je.

– Mislim, šta ćeš da radiš sa mojim tijelom i mojim licem kada budem mrtav? Ne želim da radiš ništa sa tim! – rekao je.

Glumcu iz “Nacionalnog blaga” nije strano da se njegovom likom manipuliše za film.

U novembru 2023. Kejdž je rekao da je njegov Supermen kameo u “The Flash” drugačiji od onoga što je snimio.

– Prvo i najvažnije, bio sam na snimanju. Ono što je trebalo da uradim je bukvalno samo da stojim u alternativnoj dimenziji, i da prisustvujem uništenju univerzuma.

Ali to nije bila scena koju je vidio u posljednjem filmu. Glumac je rekao da nije bio svjestan šta se dogodilo, iako ne misli da je u pitanju vještačka inteligencija.

Ali onda je iznio svoja razmišljanja o vještačkoj inteligenciji:

– AI je za mene noćna mora. To je nehumano. Ne možete postati nehumaniji od vještačke inteligencije.

Upotreba vještačke inteligencije u Holivudu bila je kontroverzna tema posljednjih godina i bila je ključno pitanje spora tokom štrajka SAG-AFTRA 2023, koji je trajao 118 dana.

Kejdž nije jedini glumac koji je govorio protiv upotrebe vještačke inteligencije u Holivudu.

U septembru 2023., Šon Pen je tvrdio da bi rukovodioci studija koji žele da stvore njegove verzije sa vještačkom inteligencijom trebalo da budu voljni da mu dozvole da to isto on uradi sa njihovom djecom.

– Dakle, želite moje skeniranje i glasovne podatke i sve to. OK, evo šta mislim da je pošteno: želim da napravim virtuelnu repliku na primjer vaše kćerke, da li biste, molim vas, pogledali u kameru i rekli mi da mislite da je to kul? – govorio je Pen, piše Blic.

Izveštaj Goldman Saksa za 2023. otkrio je da generativna veštačka inteligencija može dovesti do „značajnih poremećaja“ na tržištu rada i uticati na oko 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom širom svijeta.

Studija je takođe otkrila da će radnici, posebno američki pravni radnici i administrativno osoblje, najverovatnije biti pogođeni novim alatima AI.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This