Nikola Lero dobio međunarodnu UKRI stipendiju

Nikola Lero dobio međunarodnu UKRI stipendiju

Nikola Lero iz Bijeljine dobio stipendiju Ujedinjenog Kraljevstva za doktorske studije na Univerzitetu u Šefildu

U priznanju akademske izvrsnosti, Nikola Lero iz Bijeljine dobio je prestižnu doktorsku stipendiju Istraživačkog i inovacijskog centra Ujedinjenog Kraljevstva (UKRI). Ova prestižna stipendija podržava njegovo istraživanje na Univerzitetu u Sheffieldu, jednoj od vodećih akademskih institucija u Velikoj Britaniji I svijetu.

Nikola Lero, nosilac Bronzane značke grada Bijeljina, dobio je prestižnu međunarodnu UKRI stipendiju za doktorske studije na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Šefildu. Univerzitet u Sheffieldu je ponosni član Russell grupe sa Oksfordom I Kembridžom, konzistentno se rangirajući među top 100 univerziteta u svijetu.

Lerovo trenutno doktorsko istraživanje, pod mentorstvom profesora Clare Rishbeth i Toma Goodfellowa, bavi se konceptima ‘stvaranja doma’ i ‘svakodnevnog graničenja’.

Analizirajući ove ideje, cilj mu je otkriti kako različite generacije imigrantskih zajednica kreiraju i transnacionalno praktikuju “dom” i osjećaj pripadnosti mjestu uprkos preprekama koje donose međunarodne granice, poput državljanstva, viznih režima, nadgledanja, diskriminacije, itd.

Njegov rad, koji se fokusira na jugoslovensku i post-jugoslovensku dijasporu u Londonu, ključan za razumijevanje presjeka migracija i društvenih prostora, kako fizičkih tako i kulturoloških, dio je međudisciplinarnog studija na odeljenjima za pejzažnu arhitekturu i studije urbanizma.

Prije doktorskih studija, Lero je kao stipendista EU magistrirao sociologiju kulture I migracija u Norveškoj, Njemačkoj i Sloveniji, te završio pravo u Banjaluci. Inače, svoju prvu stipendiju dobio je još sa 13 godina od strane Grada Bijeljina kao učenik generacije OŠ “Jovan Dučić”. Tada je kao učenik bijeljinske gimnazije te Srednje muzičke škole S.S. Mokranjac, odlikovan Bronzanom značkom grada za promociju obrazovanja među mladima u Semberiji.

Izvan akademije, Lero je prepoznat po svojim doprinosima kao pjesnik i aktivista. Njegovi književni talenti i posvećenost odgovornoj upotrebi društvenih mreža donijeli su mu nagradu Erasmus+ Mladi novinar, te titulu UNESCOvog Mladog Šampiona za Mir. Njegova prva knjiga, „47 pjesama o ljubavi, boli i Bosni“, objavljena u saradnji s kolektivom ‘Književna Zadruga’, istražuje složenost tema ljubavi, gubitka i identiteta mladih postratnih generacija.

Zajedno sa ocem, Grujom Lerom, godinama organizuje festival humora i satire u Bijeljini.

Nikolino putovanje iz Bijeljine na međunarodnu akademsku i umjetničku scenu svjedočanstvo je snage posvećenosti, cjeloživotnog učenja i težnje za znanjem koje pomaže društvu i zajednici.

(BN) Foto: Ustupljena fotografija

CATEGORIES
Share This