Nagrada „Pjesma nad pjesmama“ Ranku Preradoviću Dedi

Nagrada „Pjesma nad pjesmama“ Ranku Preradoviću Dedi

Iz Kluba umjetničkih duša Mrkonjić Grad saopšteno je da je književna nagrada „Pjesma nad pjesmama“ dodijeljena književniku Ranku Preradoviću Dedi za pjesmu „Slovo ljubve za Gloriju“ objavljenu 1969. godine i cjelokupan opus ljubavne poezije koju je do sada napisao.

Nagrada se već tradicionalno dodjeljuje povodom Dana zaljubljenih, 14. februara, a ove godine žiri je radio u sastavu Radmilo V. Radovanović, Ivan Gaćina i Slobodan Ćoćkalo. Njihova odluka, kako je javljeno, bila je jednoglasna.

„Ranko Preradović u svojoj pjesmi ‘Slovo ljubve za Gloriju’ otkrio je nepoznati svijet ljubavi tražeći u njoj inspiraciju, respiraciju i vježbu svojih olovkinih mišica. Pokazao je sublimaciju, kompenzaciju, kondenzaciju svog svjesnog i nesvjesnog poetskog izraza. U prologu pjesme inspirativnog stiha ‘Ovocvet ljubavi’ on pjeva: ‘Gloriji/ Lijepoj opčiniteljki vatre/ Ovocvet ljubavi/ Rođendanski psalm/ Ispovesti/ Jednoj zatočenoj lepoti/ Igre koja bi da traje’. Kroz uvodne stihove ispunio je svoje mladalačko iskustvo, osjećanje, emocije, intuiciju, nedirigovanu misao…“, obrazložio je žiri.

Žiri dalje obrazlaže da je Preradović pokazao vještinu izraza i vrstu ljubavnog govora u višem obliku – ekstazu, logos, nostalgiju za rajem, asketsku djelatnost, ispovijest, dakle, svoj prvobitni jezik optočen ljubavlju.

„U ovom neponovljivom poetskom djelu kojem je kao motiv poslužio stih pjesme ‘Slovo ljubve’ Stefana Lazarevića ‘uzljubite ljubav mladići i djevojke’, Preradović je uspio da spoji viševremenski cvijet ljubavne ambrozije, ispovijesti o jednoj zatočenoj ljepoti koja bi vječno da traje“, zaključeno je u obrazloženju žirija.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This