Vladimir Kovačević: Svi veliki mediji kod nas služe gospodaru

Vladimir Kovačević: Svi veliki mediji kod nas služe gospodaru

Kovačević godinama radi po novinarskim postulatima tačnosti, objektivnosti i nepristrasnosti, a 2018. godine pokušano je njegovo ubistvo, što najbolje oslikava stanje slobode i koliko su novinari (ne)zaštićeni.

On naglašava za „Direkt“ da u  Republici Srpskoj i dalje postoji određen broj slobodnih medija i novinara koji rade u interesu javnosti te da novinarstvo treba da bude stub demokratije.

„Ti novinari su skoncentrisani uglavnom u jednom broju manjih medija, portala ili rade za više manjih medija. U velikim medijima, televizijima više gotovo da nema slobodnog, nezavisnog novinarstva, jer svi veliki mediji u Republici Srpskoj služe nekom gospodaru“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, novinari su zaštićeni onoliko koliko narod i društvo u čijem interesu rade, te žele da oni budu zaštićeni.

„S obzirom na to da ovdašnje društvo ne reaguje uopšte na bilo kakve nepravilnosti, uništavanje društva i države, teško je očekivati da štiti novinare koji su jedni od čuvara demokratije i sistema. Sreća je pa se pravim novinarstvom bave pomalo ludi i mnogo hrabri ljudi, inače bi nam se sve vijesti svele na marketing i hvalospjeve vlasti“, kazao je Kovačević.

Novinar Vladimir Kovačević (Foto: Capital)

Kovačević apostrofira da pravi novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom ne rade taj posao zbog novca, već ga rade zbog osjećaja da to treba biti urađeno.

„Ključno je da se tim ljudima obezbijedi finansijska stabilnost, jer je sramota da od novinara koji pošteno rade svoj posao više zarađuju konobari ili taksisti“, jasan je Kovačević

Odliv novinara

Demografski podaci za našu zemlju su katastrofalni, a to nije zaobišlo ni ovu profesiriju. Vladimir Kovačević tvrdi da pametni ovu zemlju napuštaju vijekovima.

„Drugačije nije ni danas. Mnogi novinari dižu ruke i odustaju, jer teško je godinama slušati kako ste izdajnik iz usta istinskih izdajnika. A narod u ovoj zemlji više vjeruje političarima koji ne mogu opravdati desetinu svoje imovine nego novinarima. Naravno da će pametni odlaziti odavde“, kazao je Kovačević.

Novinarstvo su, kako kaže Kovačević, srozali ljudi koji se predstavljaju kao novinari a koji su se prodali za šaku zobi.

„Takvih je većina. Takvi radije sjede u krilu političara i predstavljaju njihove megafone umjesto da rade u interesu javnosti. Političari i tajkuni prirodno se bore protiv novinarstva“, apostrofira Kovačević.

AUTOR:MILOŠ VASILJEVIĆ

Direkt portal

CATEGORIES
Share This