Muzička ikona Zahara umrla u 35. godini

Muzička ikona Zahara umrla u 35. godini

Preminula je nagrađivana južnoafrička afro-pop pjevačica Bulelwa Mkutukana, poznata kao Zahara, objavio je tamošnji ministar kulture. Imala je samo 35 godina.

Zahara je bila u bolnici zbog komplikacija na jetri, a vlada je pomagala njenoj porodici već neko vrijeme – rekao je ministar sporta, umjetnosti i kulture Zizi Kodwa.

Pjevačica je stekla slavu 2011. godine sa svojim albumom “Loliwe”, koji je stekao popularnost širom Afrike.

Zahara je 2019. godine otvoreno progovorila o svojoj borbi s ovisnošću o alkoholu.

Dok njena porodica još uvijek nije objavila službenu izjavu, obožavaoci tuguju i dijele lijepe uspomene na ovu pjevačicu na društvenim mrežama.

– Zahara i njezina gitara ostavile su nevjerojatan i trajan uticaj na južnoafričku muziku – objavio je ministar Kodwa na Iks.

Zahara, koja je izdala pet albuma, osvojila je desetke domaćih i međunarodnih nagrada. Godine 2020. uvrštena je na BBC popis 100 žena.

Kantautorica je iskoristila svoju popularnost kako bi progovorila o nasilju nad ženama u Južnoj Africi, nečemu što je otkrila da se i njoj samoj dogodilo, prenosi Klix.

U prošlogodišnjem intervjuu za lokalni radio, Zahara je rekla da njena muzika nije za priznanje, već za utjehu slomljenim dušama koje trebaju iscjeljenje.

 

CATEGORIES
Share This