Multimedijalna izložba posvećena velikom piscu Aleksandru Tišmi u Novom Sadu

Multimedijalna izložba posvećena velikom piscu Aleksandru Tišmi u Novom Sadu

– Multimedijalna izložba „Sećaj se zauvek: Aleksandar Tišma“ autorke Mirjane Frau Gardinovački, svečano će biti otvorena 16. januara u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

„Sećaj se zauvek: Aleksandar Tišma“ je multimedijalno-dokumentarna izložba organizovana u okviru manifestacije „Ledena tišina“ povodom stogodišnjice rođenja Aleksandra Tišme, jednog od najznačajnijih pisaca 20. i 21. vijeka, sa izuzetnom recepcijom u svjetskoj književnosti.

„Jevrejstvo, kome je i sam rođenjem pripadao sa majčine strane, i Holokaust dominantne su teme u pripovetkama i romanima Aleksandra Tišme. To su dela sa kojima je pisac doživeo svoj književni vrhunac i koja su ovenčana brojnim nagradama. Upravo su dela koja tematizuju nemile događaje sa novosadskih ulica 1942. godine, gde se kao dominantne javljaju teme zla u ‘civilizovanom’ čoveku i svetu – prevedena na 22 svetska jezika, čime je Tišma postao cenjen i čitan i van srpskog i jugoslovenskog kulturnog prostora, i kojima je Novi Sad, kao grad u kom je Tišma proveo najduži period svog života, stekao slavu multikulturalnog prostora koji je odnegovao eminentnog književnika“, saopšteno je iz Organizacionog odbora manifestacije „Ledena tišina“.

Kako su dalje naveli, izložba je prilagođena slijepim i slabovidim osobama, a za posjetioce će biti otvorena do 30. januara.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This