„Most među pojedincima, grupama i narodima“ Srpski jezik je obezbjedio nacionalni i nadnacionalni status, a potom i svjetsku slavu

„Most među pojedincima, grupama i narodima“ Srpski jezik je obezbjedio nacionalni i nadnacionalni status, a potom i svjetsku slavu

Srpski jezik svojim viševjekovnim postojanjem i dugom tradicijom obezbijedio je status nacionalnog i nadnacionalnog jezika na ovim prostorima, svojim književnim dostignućima pribavio je regionalnu i svjetsku slavu, a stabilnim i funkcionalnim sistemom služi milionima ljudi, izjavila je predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić.

Istakla je da je srpski jezik izgrađen je oko svetosavske, dositejevske i vukovske vertikale, dok njegovu horizontalu čine davnašnji i današnji govornici iz različitih krajeva u kojima naš narod živi ili koje je tradicionalno nastanjivao.

Ona je ukazala da se tog dana slavi srpski jezik, promovišu kultura i nasljeđe, a to je i prilika za sjećanje na ljude i događaje koji su značajni za srpski identitet.

– Osim važnosti jezika u obrazovanju, javnom životu i duhovnom i materijalnom uzdizanju pojedinaca, grupa i naroda, na današnji dan pominjemo i neophodnost višejezičnosti, multikulturalnosti i uvažavanja među narodima – navela je Savićeva.

Prema njenim riječima, ne postoji bojazan da bi srpski jezik mogao nestati ili pokleknuti pred izazovima modernog doba, ali, nažalost, ponekad se javlja sumnja u namjere koje pojedinci i određene grupe pokazuju prema svom jeziku.

– Osnovni postulat od kojeg treba da pođemo jeste da jezik nije ni alat, ni sredstvo, ni obaveza, ni privilegija, već da je imanentan čovjeku, sadržan je u samom našem biću, mi ga poznajemo, volimo i njegujemo, ne zato što nam se to izvana nameće nego zato što je jezik naša osnovna potreba – ocijenila je Savićeva.

Ako se pođe od takvog odnosa prema jeziku, naglasila je ona, biće sačuvan.

– Otud i naziv maternji jer se vjeruje da samim rođenjem i u prvim danima svog postojanja dijete usvaja jezik svoje neposredne – sigurne, brižne i poznate okoline – ukazala je Savićeva.

Ona je pomenula revnosne učitelje, nastavnike i profesore koji svojim učenicima svakim danom usađuju ljubav prema jeziku i koji su u pravom smislu najzaslužniji za kultivisanje mladog bića, te ukazala na to da se na Dan maternjeg jezika ne smije zaboraviti njihov položaj i uloga u očuvanju jezika.

Savićeva je podsjetila i na institucije čiji je zadatak da omoguće da se jezik nesmetano koristi u svim vidovima javne komunikacije.

– Nažalost, naš jezik je prošao težak put na ovim prostorima i bio je decenijama zabranjivan, ugnjetavan i preoblikovan. Danas je to prošlost, ali i važna lekcija i kad je sve drugo onemogućeno, jezik je most među pojedincima, grupama i narodima – poručila je Savićeva.

Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika. Generalna skupština UN priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. za međunarodnu godinu jezika.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se s ciljem promocije jezičke i kulturne raznolikosti, te višejezičnosti.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This