Mocart – genije za sva vremena

Mocart – genije za sva vremena

Austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791), jedan od najgenijalnijih stvaralaca u istoriji muzike, rođen je na današnji dan 1756. godine.

Bio je “čudo od djeteta”, napisavši u šestoj godini prvu kompoziciju, u osmom sonatu, a u 12. operu “Jednostavna prevara”.

Mocart je napisao oko 600 djela, među kojim su opere, simfonije, te koncerti za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, ali i gudačke kvartete, sonate za klavir i za violinu, te kantate i mise.

Mocartove opere su: “Figarova ženidba”, “Čarobna frula”, “Otmica iz Seraja”, “Don Đovani”, “Tako čine sve” i “Idomeneo”.

Poznat je po simfonijama: “Hafner simfonija”, “Lincerska simfonija”, “Praška simfonija”, “Simfonija u ge-molu”, “Jupiter simfonija”, te misi “Rekvijem” i kvintetu sa klarinetom “Mala noćna muzika”.

Mocartov rad, koji broji više od 600 djela, pokriva gotovo sve žanrove njegovog doba, uključujući simfonije, koncerte, kamernu muziku, muziku za klavir, operske i horske kompozicije.

Nakon preseljenja iz rodnog Salcburga u Beč, bio je okružen spletkama zavidljive i stvaralački jalove dvorske muzičke kamarile i finansijski je krahirao.

Volfgang Amadeus Mocart sahranjen je u zajedničkoj sirotinjskoj grobnici u Beču.

Srpskacafe

CATEGORIES
Share This