Miki Maus od 1. januara javno vlasništvo

Miki Maus od 1. januara javno vlasništvo

Miki Maus ući će u javni domen od 2024. godine, malo više od 95 godina nakon što je stvoren 1. oktobra 1928.

Kada je Miki prvi put nacrtan, ovo pravo važilo je 56 godina, ali ga je kompanija prvo produžila na 75, a potom i na 95 godina.

To znači da on nije više samo vlasništvo Volta Diznija i da će moći da ga koriste i drugi bar u teoriji.

Svako ko bi htio da koristi njegov lik moraće ipak da bude veoma oprezan. Miki Maus može se koristiti samo u originalnom obliku, u kom je nacrtan te 1928. godine, ali ne i tako da ljudi pomisle na brend Dizni, prenosi 24sedam.rs.

Podsjetimo, tokom jednog putovanja u Njujork, Dizni je zamislio svoju najpoznatiju kreaciju, koju je izvorno nazvao Mortimer, ali na prijedlog supruge kasnije ga je nazvao Miki.

Autorstvo nad Mikijem Mausom odavno je predmet rasprave i postoje neki istraživači koji sugerišu da je tvorac najpoznatijeg miša bio Ab Ajverks. Miki Maus je premijerno „nastupio“ 15. maja 1928. godine u kratkom nijemom animiranom filmu „Plane Crazy“, ali film nije probudio veliko interesovanje. Zahvaljujući pomoći biznismena Pata Pauersa, Dizni je snimio zvučni film koji je nazvao „Parobrod Vili“.

Film je postigao veliki uspjeh, a od tada svi Diznijevi filmovi su zvučni; i sam je davao glas svojim junacima – Mikiju Mausu sve do 1947. godine.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This