„Mi smo veliki narod, a svog Petra Kočića volimo kao rođaka“ Gradonačelnik Banjaluke otvorio „Dan slobode“ na zboru na Manjači (FOTO, VIDEO)

„Mi smo veliki narod, a svog Petra Kočića volimo kao rođaka“ Gradonačelnik Banjaluke otvorio „Dan slobode“ na zboru na Manjači (FOTO, VIDEO)

Svi veliki ljudi i veliki narodi čuvaju svoju tradiciju i svoje korjene, a mi smo veliki narod, iako nismo brojni, poručio je gradonačelnik Banjalučke Draško Stanivuković na Kočićevom zboru.

On je u gradskom šatoru “Kod Jablana” otvorio zvanični program drugog dana zbora, koji je nazvan Dan slobode.

Tokom programa će se predstaviti mladi koji pjevaju tradicionalne pjesme, vezu zmijanjski vez, prave nakit sa narodnim motivima ili su majstori u pripremanju tradicionalnih jela.

Biće predstavljena knjiga “Zmijanjski pisci, Kočićevi sljedbenici”.  Predstaviće se i guslari, a aforističar Mladim Bertić će održati satirično popodne.

Knjigu su predstavili i autori Vidosav Vico Đurđević i Grozda Regodić, te recenzent Ostoja Dulić.

Ako imamo sve ovo što smo predstavili na Kočićevom zboru, a imamo još mnogo toga, ako čuvamo svu tu baštinu, i mudru riječ i rukotvorine naših baka i starinska jela i narodne sportove, onda jesmo narod za poštovanje, poručio je Stanivuković.

On je istakao da je Kočić postao simbol, ne samo Zmijanja i Manjače, nego i Krajine i Banjaluke, jer ga narod razumije i voli kao rod rođeni.

– Volimo ga prisno, rođačkim, jer on nije pisao iz mašte. Njegovo djelo je plod muka narodnih, koje je i sam proživljavao.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This