Matica Srpske sarađivaće i sa opštinom Lopare

Matica Srpske sarađivaće i sa opštinom Lopare

Matica Srpska ubuduće će sarađivati sa opštinom Lopare. Zvanični protkol o saradnji potpisao je načelnik Rado Savić sa najvišim predstavnicima najstarije srpske kulturne institucije. Ovo je tek početak širenja srpske kulture u podmajevičkom kraju, poručeno je sa ceremonije u Loparama.

Širi se kulturna mreža Matice Srpske. Stigla je na područje majevičkog kraja, u Lopare. Zadatak Matice je da bude prisutna svuda gdje žive Srbi i gdje se njeguje srpska kultura, zato ova podmajevička opština postaje dio te priče, rekao je prvi čovjek Lopara Rado Savić.

“Mislim da je važno da Matica dođe na Majevicu da zajednički radimo naučne skupove, izdavaštvo i sve ono što je u našem međusobnom djelokrugu.”, poručio je Savić.

Na ovaj način omogućeni su programi za predstavljanje kulturne mape Lopara u Matici Srpskoj i povezivanja Lopara sa drugim lokalnim samoupravama i kulturnim centrima sa kojima sarađuje Matica, kaže generalni sekretar te institucije.

“U praksi realizovaćemo programe Matice Srpske na području opštine Lopare. Matica će prihvatiti kulturne proizvode Lopara, povezivaćemo Lopare sa drugim prostorima gdje je živa srpska kultura.”, rekao je dr Milan Micić, generalni sekretar Matice Srpske.

Matica Srpska ove godina obilježava 200 godina izlaska Letopisa – najstarijeg književnog časopisa koji izlazi u kontinuitetu, a za dvije godine puni dva vijeka postojanja.

Na ponos Lopara je i najava organizacije naučnog skupa o istoriji majevičkog kraja u saradnji sa Maticom. Lopare su peta opština u Republici Srpskoj sa kojom je Matica Srpska potpisala protokol o saradnji, ranije su to učinile  lokalne zajednice Gacko, Sokolac, Teslić i Ugljevik, a ova praksa će se nastaviti u budućnosti, najavili su predstavnici najstarije srpske kulturne institucije.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This