Jeste li razumjeli o čemu pjeva Teya Dora?

Jeste li razumjeli o čemu pjeva Teya Dora?

Srbiju će na Pesmi Evrovizije u Švedskoj u maju ove godine predstavljati numera „Ramonda“ pevačice Teya Dore

Pevačica Teya Dorapredstavljaće Srbiju na Pesmi Evrovizije u Malmeu ove godine. Tek što je završen domaći izbor, odnosno muzičko takmičenje Pesma za Evroviziju, u javnosti se digla prašina zbog glasova žirija. Iako je Breskvica dobila veći broj glasova publike, žiri je „presudio“ svojim glasovima i pobedu je izvojevala Teya Dora.

Kompozitor Dragan Brajović Braja je opleo po žiriju, tačnije reperki Sajsi MC, a Maja Nikolić je rekla da je ova numera „najgori izbor za Evroviziju“ i da nije razumela šta peva Teya Dora.

Sada se na društvenim mrežama šeruje i tekst numere „Ramonda“ koji glasi ovako:

„Nemam, nemam, nemam ja
Nemam mira, nemam sna
Ne dâ noć da dođe dan
Teško onom ko je sam

Ko pod vodom, tiho je sve
Vrištim, al’ se ne čuje
Iza gora beli sjaj, ja ne nazirem kraj
Ovo put je za ranjene

A nema ko da vodi me
Do svetle zvezde Danice
Gori svet svaki cvet
Gde su nestale lila ramonde?

Lila ramonda, lila ramonda
Lila ramonda, lila ramonda
Ramonda, lila ramonda
Lila ramonda, lila ramonda

Diže se iz pepela
Jedna lila ramonda“

Lila ramonda ili Natalijina ramonda je cvet koji simbolizuje Dan primirja u Prvom svetskom ratu.Ta ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Natalijinu ramondu nazivaju i „cvet-feniks“ jer se, kada nastupi sušni period, pritaji i osuši, da bi s prvom kišom ponovo ozelenela.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pominje da je Natalijinu ramondu 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio je lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

On je zbog kraja u kojem je otkrio taj cvet, želeo da ga nazove „Niška ramonda“, ali je ipak odlučio da mu ime da po kraljici Nataliji Obrenović.
(mondo.rs/danas.rs)
CATEGORIES
Share This