Izložba „Od Nevena do Betmena“ stigla u Francusku: Put kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa

Izložba „Od Nevena do Betmena“ stigla u Francusku: Put kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa

Izložba stripa „Od Nevena do Betmena: Svjetski okviri srpskog stripa i vizuelnog pripovijedanja“, jedna od najznačajnijih nacionalnih izložbi u evropskoj istoriji devete umjetnosti, stigla je iz Srbije u Francusku.

Tamo će dvije nedjelje, do 30. avgusta, biti predstavljena pariskoj publici u Kulturnom centru Srbije.

Ova postavka premijerno je prikazana publici od 21. oktobra do 21. novembra 2022. u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, u četiri galerije istovremeno, kao dio ambijentalne cjeline “Grad stripa”.

– Izložba “Od Nevena do Betmena” vodi vas kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korijena vizuelnog pripovijedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika. Ova istorija je predstavljena kroz rad uglednih i nadarenih tvoraca, kroz teme u rasponu od humoristično-karikaturalnih do priča većih od života. U prilici ste da upoznate 150 godina modernog stripa u Srbiji i sve pojave koje su mu prethodile ili ga pratile. Izložba je posvećena razvoju srpskog stripa u evropskom i svjetskom kontekstu i tematski pokriva istoriju kroz odjeljke: Proto-stripovi (praistorija i rana istorija); Vizuelno pripovijedanje srednjeg vijeka (sekularno i sakralno); Platinasto doba (1860-1931); Zlatno doba (1932-1941); Mračno doba (1941-1951); Srebrno doba (1952-1970); Bronzano doba (1971-1990); Gvozdeno doba (1991-2011); Silicijumsko doba (danas) i Novi Sad – prestonica stripa – naveli su organizatori.

Ne samo umjetnička, već i kulturološko-informativna izložba, “Od Nevena do Betmena” bila je jedna od najobimnijih i najkompleksnijih postavki u istoriji vizuelnog pripovijedanja Istočne i Srednje Evrope.

Inicijator projekta i koncepta je Nenad Savin, a autor projekta i naučno-istraživačke metodologije i glavni kustos Zoran Stefanović. Umjetnički direktor, likovni kustos i glavni producent je Đula Šanta. Specijalni konsultant je Branko Đukić. Produkcija je djelo Studija “Furuna Crafts”, Novi Sad, po likovnom konceptu Studija za dizajn “Santa2G”.

Stručno-naučni tim je organizovao Centar za umjetnost stripa i muzeja u osnivanju “Zdravko Zupan” Udruženja stripskih umetnika Srbije, a stručni i naučni saradnici su bila istaknuta imena stripske scene. Izložba je pokazala i razvoje omiljenih žanrova i umjetničkih niša: od epske poezije i narodnih priča, preko naučne fantastike, strave i užasa, superjunaka, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja, komedije, sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Paralelno je u Beogradu na francuskom i srpskom objavljena knjiga Zorana Stefanovića uz učešće bibliografa Vladimira Topolovačkog: “Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umjetnosti vizuelnog pripovijedanja” u kojoj su prvi put u istoriji kulture na jednom mjestu objelodanjeni cjeloviti podaci o srpskim i južnoslovenskim umjetnicima na francuskom jeziku.

Ali se tek na izložbi “Od Nevena do Betmena”, u njenim komparativnim rezultatima, predočenim javnosti na zidovima, po prvi put u punoj mjeri pokazalo koliko je srpska komponenta u francuskom stripu obimna i višeznačna, a i koliko je francuski izraz direktno uticao na Srbe i Jugoslovene. Uz to, francuski istraživači kulture i urednici će tek na ovoj izložbi, uvidom u nacionalne opuse umjetnika koje poznaju po francuskim serijama, uvidjeti njihove pune umjetničke kapacitete.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This