Izgubili smo velikog pisca, prijatelja i počasnog građanina Bileće

Izgubili smo velikog pisca, prijatelja i počasnog građanina Bileće

Potresla nas je vijest o smrti velikog književnika Gorana Petrovića, koji je bio dugogodišnji prijatelj Bilećana, koji su uvažavali i cijenili njegov cjelokupan rad.

Najčitaniji srpski savremeni pisac dobitnik je mnogobrojih nagrada, među kojima je i Ćorovićeva nagrada, koja se dodjeljuje prilikom kulturne manifestacije „Ćorovićevi susreti“ u Bileći.

Nagradu Svetozar Ćorović dobio je 2006. godine, a kao dobitnik ove nagrade stiče status počasnog građanina Bileće.
Dvadeset peti Ćorovićevi susreti pisaca „Srpska proza danas“ koji su održani u septembru prošle godine bili su posvećeni upravo Goranu Petroviću.

Volio je Hercegovinu i Hercegovina je voljela njega.

A, često bi izjavio da se u Hercegovini uvijek lijepo osjeća, jer su to krajevi puni priča.
„Ćorovićeve susrete“ je smatrao jednim od najstarijih skupova posvećenih prozi, naglašavajući da je uvijek korisno govoriti o prozi.

Bio je član Srpskog književnog društva i Srpske akademije nauka i umjetnosti. Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u više od 130 izdanja, od kojih je većina prevedena čak na petnaest jezika.
Načelnik opštine Bileća je u ime svih građana Bileće i u svoje lično ime uputio telegram saučešća porodici i poštovaocima njegovog djela.

„Srpska i svjetska književnost je ostala bez dragocjenog pera, koje je ispisalo sjajne knjige, a opština Bileća bez velikog prijatelja i počasnog građanina“, navodi se u telegramu.

Preuzeto sa fb Veselin Vujovic

ISTOK

CATEGORIES
Share This