Gorak kraj legende bivše Jugoslavije: Njegovu muziku vole i danas, a zbog ovoga su mu svi okrenuli leđa

Gorak kraj legende bivše Jugoslavije: Njegovu muziku vole i danas, a zbog ovoga su mu svi okrenuli leđa

Osamdesete godine prošlog vijeka u Jugoslaviji definitivno je obilježio „Novi talas“ i bendovi koji su tih godina žarili i palili.

Ta vrsta muzike budila je bunt mladih, a autori su se pjesmama obračunavali sa svijetom, te su često stvarali stihove sa socijalnom tematikom.

Najveći od najvećih, po mnogima, bio je beogradski bend “EKV”. Iako danas nije prva asocijacija na kultni bend, Ivica Vdović zvani Vd bio je jedna od ikona jugoslovenskog roka i, prema nekima, čovjek koji je stvorio “EKV” kakav znamo.

Nažalost, Vd je bio i prva službeno registrovana HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije. Kada je jednom prilikom govorila o Vdoviću, velika prijateljica “EKV“-a Sonja Savić rekla je da mu je Beograd odmah okrenuo leđa i da su ga ljudi zbog bolesti masovno izbjegavali, piše index.hr. Legendarna glumica tvrdila je da je Vdović bio najvažnija osoba “EKV”-a i čovjek koji je stvorio Milana Mladenovića. Vd je stvorio i Margitu Stefanović, jer ju je on doveo u bend dok mu je bila djevojka.

Zbog svoje bolesti, Vd je napustio grupu jer su mu vremenom svirke postale previše naporne. Umro je u Beogradu 1992. godine, od AIDS.

Sonja Savić je u jednom intervjuu rekla da je nakon smrti Ivice Vdovića ona saopštila tužnu vijest njihovom prijatelju Darku Rundeku.

– Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije htio da podigne – u suzama je rekla glumica, a Rundek joj je navodno odgovorio:

– Živio je i umro kao anđeo – prenosili su domaći mediji, piše Blic.

CATEGORIES
Share This