FILMSKA RELIKVIJA Lopov otkrio zašto je ukrao legendarne cipele iz filma „Čarobnjak iz Oza“

FILMSKA RELIKVIJA Lopov otkrio zašto je ukrao legendarne cipele iz filma „Čarobnjak iz Oza“

Advokati čovjeka koji je priznao da je ukrao rubin papuče koje je nosio u “Čarobnjaku iz Oza” konačno su otkrili njegov motiv u dopisu o kazni.

Teri Džon Martin (76) odustao je od zločinačkog života, ali je želio da napravi “posljednju pljačku”, navodi se u dopisu. Stari mafijaški saradnik ubijedio ga je da izvrši pljačku 2005. godine, ali je uhvaćen više od decenije kasnije kada je FBI tim za umjetničke zločine pronašao papuče u operaciji.

Martinov branilac Dane DeKrej napisao je prošle nedjelje u memorandumu o kazni da njegov klijent nije počinio nijedan zločin skoro 10 godina nakon što je posljednji put pušten iz zatvora.

Ali neidentifikovani bivši mafijaški saradnik stupio je u kontakt s njim i naveo ga da zgrabi poznate cipele, koje su bile pozajmljene Muzeju “Džudi Garland” u Grand Rapidsu u Minesoti. Pokojna glumica glumila je Doroti u “Čarobnjaku iz Oza”.

– U početku je Teri odbio poziv da učestvuje u pljački. Ali stare navike teško umiru, a pomisao na još jednu pljačku ga je držala budnim noću. Poslije mnogo razmišljanja, Teri je imao zločinački recidiv.

Dodao je da Martin nikada nije gledao film i da nije bio svjestan kulturnog značaja štikli optočenih šljokicama.

Martin, iz obližnjeg grada Duluta, odnio je čekić do izlaza muzeja u slučaju nužde i ukrao cipele — koje su bile osigurane na milion dolara — sa postolja obloženog pleksiglasom, vjerujući da su ukrašene pravim dragim kamenjem.

Otkriveno i šta je uradio sa cipelama

On ih je bacio dva dana kasnije nakon što je pokušao da ih proda i otkrio da su rubinski akcenti zapravo napravljeni od stakla, kaže njegov advokat. U dopisu se od sudije traži da ga zadrži van zatvora i osudi na kaznu zatvora zbog lošeg zdravlja.

Martin je trenutno u hospiciju sa očekivanim životnim vijekom od šest mjeseci, a koristi kiseonik i invalidska kolica, kažu njegovi advokati.

Cipele su među samo četiri autentična para koja su ostala iz filma iz 1939. godine i često se smatraju jednim od najcjenjenijih rekvizita u istoriji filma.

Glavna junakinja Doroti ih stavlja na početku filma, nakon što je sletjela u zemlju Oz, i koristi ih da se na kraju vrati kući u Kanzas tako što je tri puta škljocnula petama i ponavila “nema mjesta kao kod kuće”, piše Blic.

Blic

CATEGORIES
Share This