Džoni Vajsmiler – nepobijeđeni Tarzan od Srbije

Džoni Vajsmiler – nepobijeđeni Tarzan od Srbije

Tarzan od Srbije…

Iako se po jednoj verziji navodi da je Vajsmiler rođen u Frajdorfu, današnjem predgrađu Temišvara, postoje brojni dokazi da je pravo rodno mjesto poznatog glumca, u stvari, banatsko selo Međa.

Čuveni Džoni Vajsmiler, glumac koji se proslavio kao Tarzan i plivač koji je osvojio pet zlatnih medalja na Olimpijadi i postavio desetine svjetskih rekorda u plivanju, zapravo dolazi iz naših krajeva. Džoni, čije je pravo ime Johan, rođen je u banatskom selu Međa, u blizini srpsko-rumunske granice, a kada je imao sedam mjeseci sa porodicom se preselio u Ameriku.

Roditelji Peter i Elizabeta su sinu dali ime Johan, ali je dječak zbog nasilne mađarizacije stanovništva u knjige upisan kao Janoš.

Sedam mjeseci nakon Johanovog rođenja, porodica Vajsmiler se ukrcala na brod u Roterdamu i emigrirala u Ameriku a u njihovim useljeničkim dokumentima je kao mjesto Džonijevog rođenja naveden Pardanj, današnja Međa!

Nakon što se kao devetogodišnjak teško razboleo, doktori su malom Džoniju savjetovali da se bavi plivanjem i on je 1921. postao šampion Amerike u disciplinama 45 i 200 metara. Da bi dobio američki pasoš falsifikovao je svoju biografiju i naveo je podatke mlađeg brata Petera koji je rođen u Americi.

Ostalo je istorija, Džoni je 1922. oborio svjetski rekord na 100 metara, a zatim je na Olimpijadama u Parizu 1924. i Amsterdamu 1928. osvojio pet zlatnih medalja. Ostaje zabilježeno da je tokom nevjerovatne karijere Vajsmiler postavio 67 svjetskih rekorda i da je u penziju otišao kao čovjek koji nije izgubio nijednu trku u kojoj je učestvovao!

Početkom 1929. je počeo da radi kao model, a dvije godine kasnije potpisuje ugovor sa filmkom kompanijom MGM. Na filmu je debitovao 1932. u ostvarenju “Tarzan, čovek majmun” i preko noći je postao velika zvijezda.

U prvih šest filmova iz ovog serijala, partnerka mu je bila Morin O’Saliven i čuvena šimpanza Čita. Vajsmiler je Tarzana glumio u 12 ostvarenja, a pojavio se u još dvadesetak filmova.

Džoni Vajsmiler, koji se ženio pet puta (iz tih brakova je imao troje djece), preminuo je 20. januara 1984. i sahranjen je u blizini Akapulka. Džonijeva posljednja želja je bila da se tokom sahrane tri puta pusti poznati Tarzanov urlik.

Plivačku karijeru je završio bez poraza – legendarni Džoni Vajsmiler.

SC

CATEGORIES
Share This