„Čuvaj sine srpsku slogu“

„Čuvaj sine srpsku slogu“

„Za život Srpske“ naziv je pjesme koju će pjevačica etno i vjerske muzike Danica Crnogorčević premijerno izvesti 9. januara na Dan Republike.

Pjesma, za koju je tekst i muziku radio njen suprug sveštenik Ivan Crnogorčević, nastala je iz ljubavi prema srpskom narodu – ovo je poručila Danica Crnogorčević govoreći o inspiraciji za ovu pjesmu, ali i odnosu i ljubavi koju gaji prema Republici Srpskoj.

Pjesmu “Za život Srpske” posvetila je Republici Srpskoj, te će je prvi put izvesti na Dan Republike Srpske. A Danica je sada prvi put otkrila gdje je pronađena inspiracija za tu pjesmu.

– Sa velikim zadovoljstvom, ushićenjem i dugo radeći na toj pjesmi, napokon večeras, 8. januara 2024. godine u 20 časova, ćete imati mogućnost da je čujete. S obzirom na to da je moj suprug, sveštenik Ivan Crnogorčević, autor i teksta i muzike, inspiraciju je tražio u borbi i očuvanju našeg naroda, a isto tako i prisjećajući se velikog stradanja i bola naših predaka kroz koje su prolazili. Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome, a kamoli ratne ili šovinističke konotacije – rekla je Danica.

Crnogorčevićeva je otkrila koliko je važno da njegujemo i čuvamo sve ono što nas veže za Republiku Srpsku.

– Iz velike ljubavi prema mom narodu koji živi sada u Republici Srpskoj, koji je po mom skromnom mišljenju izrazito pun ljubavi i blagodarnosti Bogu i za ono malo što ima, važno je da njegujemo i da ne zaboravimo stradanje njihovih predaka da bi oni danas živjeli na svojim ognjištima. Moram napomenuti da u pjesmi ne postoji nikakav negativan kontekst nego je inspirisana čistim emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano – kaže Danica.

Zatim nastavlja i otkriva kako bi trebali mladi da se ponašaju i koji je njihov doprinos koji mogu da daju u očuvanju svega onoga o čemu govri njena pjesma.

– Mlađi naraštaji bi trebalo da se interesuju za svoju istoriju, ali ne sa prezirom i nikako sa nekim izrazom nelagodnosti, nego sa ljubavlju, u smirenju i molitvi, da se slučajno u našem srcu ne probudi mržnja prema bilo kome, koliko god to bilo teško da shvate veoma gnusna stradanja, ali stradanja koja su bila sa svih strana, sa žaljenjem svih u tom groznom ratnom periodu, koji ne treba nikada više da se ponovi. Ali uvijek sa sjećanjem i potkovani znanjem o našim precima, stradalnicima kako bi bili svjesni zašto su tu gdje jesu, i da na svojoj zemlji žive za koju su glave davali njihovi djedovi, očevi , sinovi, babe, majke i djeca, i to ne treba da zaborave – poručuje Crnogorčevićeva.

Danica gajii veliku ljubav prema Republici Srpskoj, a sada je otkrila i odakle potiče.

– Ljubav koju dobijamo širimo je dalje. Umnožavamo je. Širimo radost i mir. Toliko jako treba da se ujedinimo u toj poruci i da to prepoznaju i čuju naši sunarodnici, komšije, da nikome ne želimo zlo, samo želimo miran život. Da budemo mudri i prije svega ljudi čak više prema onima koji nas mrze i klevetaju. Možemo pobijediti samo ljubavlju i ničim više. Onda će to biti moguće. Otkuda moja ljubav? Pa zar mogu da odvajam uopšte narod koji živi u mojoj Crnoj Gori od naroda koji živi u Republici Srpskoj, gotovo da smo toliko identični da je to suvišno pričati – kaže Danica.

Njenu pjesmu “Veseli se srpski rode” vole svi i postala je izuzetno popularna. Ovim putem Danica je odlučilaa da otkrije kako se pojavila inspiracija za nju i koje je emocije preovladajuj tokom izvođenja.

– Sada je to već poznata pjesma i poseban je doživljaj sada kada je izvodim i pjevam, a poseban i jedan jedini neponovljivi doživljaj kada sam je prvi put izvela pred narodom koji je ostao u nevjerici šta su to čuli, a nisu mogli da pronađu na društvenim mrežama. Tako je počelo veliko interesovanje za tu pjesmu, ubrzo dan nakon toga smo je objavili i sve je krenulo kako je već svima poznato. Naravno da smo i moj suprug i ja veoma srećni zbog toga, kao našeg zajedničkog rada, koji je doživio u toj mjeri jedinstvo našeg naroda ma gdje on bio. Јedna pjesma ujedinila je sve, pa čak i drugih vjeroispovijesti i nacionalnosti. Nema to nikakve veze, to ne treba ni da ističemo. I ja volim da slušam kvalitetnu muziku drugih naroda i da upoznajem njihovu kulturu. Šta ima u tome loše? Ljubite se i volite, ali čuvajte svoje ponosno uzdignute glave jer imate šta – ponosno kaže Danica.

Danica je na kraju poslala snažnu poruku cijeloj javnosti pred važan datum – Dan Republike Srpske 9. januar: “ČUVAЈ SINE SRPSKU SLOGU! Volim vas”, piše RTRS.

Pjevačica etno i vjerske muzike Danica Crnogorčević nastupiće, nakon svečanog defilea, koji je zakazan u 17.00 časova 9. januara na Trgu Krajine u Banjaluci. Premijerno će izvesti pjesmu “Za život Srpske” i zajedno sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvesti popularne pjesme “Pukni zoro” i “Veseli se srpski rode”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This