Bileća: Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Bileća: Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja, obilježavamo svake godine 21. februara.

Narodna biblioteka ,,Vladimir Gaćinović“ obilježavanje ovog značajnog datuma počela je radionicom sa mališanima iz produženog boravka i učenicima prvog razreda Osnovne škole ,,Petar II Petrović Njegoš“.

Direktorica biblioteke Sanja Bošković istakla je da se na ovaj datum podsjećamo da naš jezik moramo čuvati i pravilno koristiti u svakodnevnom govoru i pisanju.

“ Međunarodni dan maternjeg jezika obilježili smo sa učenicima i onima koji imaju najznačajniju ulogu u širenju ljubavi prema pisanoj riječi, lijepom izražavanju i svakodnevnoj upotrebi ćirilice- našim dragim profesorima srpskog jezika. Mališani su se toku radionice upoznali sa knjigom ,,Čudesni pečurak“, autorke Dubravke Vujinović, te izrađivali pozivnice za promociju koja će biti održana u četvrtak 29. februara. Radionica na istu temu biće organizovana i u petak“, rekla je Bošković.

Da bi jezik živio mora da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo i da se njeguje u školama i medijima. Mi kao zavjetnici kulturnog blaga koje nam je ostavljeno u naslijeđe moramo biti zahvalni, ali i svjesni odgovornosti prema maternjem jeziku.

ISTOK

CATEGORIES
Share This