Banski dvor: Otvorena izložba “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz”

Banski dvor: Otvorena izložba “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz”

Izložba “Sveti Sava, Svetogorac i Hilandarac. Savremeni umetnički izraz” je dio šireg programa svečarskih manifestacija Svetogorskog doma upriličena povodom 800 godina od hirotonije Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa.

 

– U okviru izložbe predstavljena su umjetnička djela o Svetom Savi rađena tehnikama jajčane tempere, emajla, duboreza, veza, digitalne slike, akvarela na kamenu iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari – kazao je Mladen Matović, direktor KC Banski dvor.

– Ova izložba dio je šireg programa svečarskih manifestacija Svetogorskog doma iz Soluna od hirotonije svetogorskog monaha, Svetog Save Hilandarca, za prvog srpskog arhiepiskopa (1219-2019), čiji je najveći dio realizovan 2019. godine i u okviru koga se predstavljaju umjetnička djela rađena različitim tehnikama: jajčana tempera, emajl, duborez, vez, digitalna slika, akvarel na kamenu i slično, iza kojih stoje savremeni ikonopisci i slikari na temu Svetog Save Hilandarca ktitora Svetog manastira Hilandara na Svetoj Gori, zajedno sa ocem, Svetim Simeonom – rekao je kustos ove izložbene postavke Anastasios Ntouros.

Izložbu je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković, kao i brojne ličnosti iz javnog života grada na Vrbasu i Republike Srpske.

Izložbu u Banskom dvoru posjetioci će moći da pogledaju do 23. februara.

Ljubinko Spasojević

CATEGORIES
Share This