Balet „Sjećaš li se…’Sjećaš li se Dolly Bell?'“ na sceni NPS

Balet „Sjećaš li se…’Sjećaš li se Dolly Bell?'“ na sceni NPS

– Baletna predstava „Sjećaš li se…’Sjećaš li se Dolly Bell?'“ kompozitora Alexandera Balanescua, nakon novembarske premijere, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) ponovo će biti odigrana 10. i 11. januara u 19.30.

Po poznatom tekstu Abdulaha Sidrana na scenu NPS baletnu predstavu postavio je režiser Staša Zurovac.

Zurovac je ujedno koreograf, reditelj i autor dramaturškog koncepta, dok u predstavi igraju Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Tamara Ljubičić, Ivan Salonski, Albina Huskić, Mihail Mateescu, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Admir Kalkan, Amina Sulejmanagić i Sabina Sokolović.

Kostimografiju potpisuje Bjanka Adžić Ursulov, a scenograf je Josip Lovrenović.

Staša Zurovac kaže da ga je Sidranov tekst prije svega zainteresovao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje.

„Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije. Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče“, naveo je Zurovac.

CATEGORIES
Share This