7. januar kroz istoriju: Smrt Nikole Tesle

7. januar kroz istoriju: Smrt Nikole Tesle

Nikola Tesla je bio naučnik i inovator svjetskog glasa, rođen 1856. od oca Milutina, pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine, u Smiljanu (Lika), nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva.

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te izumio okretno magnetsko polje i višefazni sistem izmjeničnih struja.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmjeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

U nekoliko navrata je nominovan za Nobelovu nagradu za fiziku, ali je nikada nije dobio. Jedan od razloga je što je nije htio dijeliti s Edisonom, a Švedska akademija nije željela dijeliti nagrade svakom od njih pojedinačno.

Umro je u Njujorku na današnji dan, 7. januara 1943, u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mjere – jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

Ostali događaji na današnji dan

1610. – Italijanski astronom i matematičar Galileo Galilej otkrio je Jupiterove mjesece Io, Evropu, Ganimed i Kalisto, danas poznate kao „galilejski mjeseci“;

1789. – Na prvim predsjedničkim izborima u SAD pobijedio vođa iz Rata za nezavisnost Džordž Vašington. Ponovo je izabran 1792, a 1796. je odbio da se kandiduje;

1904. – Uspostavljen signal za pomoć CQD, koji je dvije godine kasnije zamijenjen signalom SOS;

1927. – Uspostavljena redovna transatlantska telefonska veza između Londona i Njujorka;

1952. – Rođen Slobodan Janjuš Čobo, jugoslovenski fudbalski golman;

1979. – Kambodžanski pobunjenici su, uz pomoć vijetnamskih snaga, nakon dvonedjeljne opsade zauzeli Pnom Pen i srušili vladu Crvenih Kmera Pola Pota. Smatra se da je za vrijeme režima Crvenih Kmera od aprila 1975. u Kambodži ubijeno ili umrlo od gladi i iscrpljenosti između milion i dva miliona ljudi;

1988. – Umro Milan Srdoč, filmski i TV glumac;

2015. – U terorističkom napadu na sjedište francuskog satiričnog nedjeljnika “Šarli Ebdo” u Parizu ubijeno je 12 osoba, a 10 ih je teško povrijeđeno.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This