28. decembar kroz istoriju: Dan kada je „rođena“ kinematografija

28. decembar kroz istoriju: Dan kada je „rođena“ kinematografija

Braća Limijer, Ogist Mari Luj Nikolas i Luj Žan, bili su francuski hemičari, industrijalci, pronalazači i autori prvog filma u istoriji.

Oni su na današnji dan, 28. decembra 1895. godine, u pariskom restoranu “Gran kafe” organizovali prvu filmsku projekciju.

Prikazano je 10 kratkih filmova, dužine oko 50 sekundi. Odabrana publika mogla je na kratkom metru da vidi ulazak voza u stanicu, radnike koji napuštaju fabriku, čovjeka koji pravi kolut preko glave, dječaka koji pokušava da zaustavi mlaz vode u bašti dok ga baštovan prska, bebu koja peca zlatnu rubici u malom akvarijumu…

Prva projekcija filmova ostavila je publiku bez teksta, dok je jedan od novinara tada zabilježio da je to “nesumnjivo najčudniji pronalazak u našoj epohi”.

Godinu dana poslije prve projekcije kratkih dokumentarnih filmova braća Limijer su napravila više od 40 kratkih filmova, snimajući svakodnevni život u Francuskoj.

Pravili su i prve filmske žurnale i slali ekipe da snime novi materijal širom svijeta.

Svojim filmovima postavili su temelje za određene filmske žanrove. Upravo su njihovi kratki dokumentarci preteča sovjetskih dokumentarnih filmova i italijanskih filmova neorealista.

Braća Limijer napravila su i prvu filmsku komediju, koja je ujedno i prvi narativni film, pod nazivom “Poliveni polivač”.

Dvije godine od “rođenja” kinematografije, takođe na današnji dan, Šarl i Emil Pate su u Parizu osnovali “Pate Cinema”, prvi firmu na svijetu za proizvodnju filmova.

Ostali događaji na današnji dan

1869. – Vilijem Sempl iz Ohaja patentirao žvakaću gumu;

1920. – Krvavo ugušena rudarska pobuna u BiH, Husinska buna;

1925. – Umro Sergej Aleksandrovič Jesenjin, ruski pjesnik, pripadnik književnog pravca imažinizma;

1954. – Rođen Denzel Vošington, američki filmski glumac, reditelj i producent;

1959. – U Vinči kod Beograda pušten u rad prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji;

1992. – Inflacija u Jugoslaviji postigla svjetski rekord, 19.810,2 odsto za tu godinu;

2010. – Umrla Atina Bojadži, makedonska maratonska plivačica, nazivana i Ohridski delfin. Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena sa područja nekadašnje Jugoslavije koja je preplivala kanal La Manš.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This