25. februar kroz istoriju: Rođen Renoar

25. februar kroz istoriju: Rođen Renoar

Pjer Ogist Renoar je bio francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka.

Kao slavljenik ljepote i posebno ženske senzualnosti, rečeno je da je „Renoar posljednji predstavnik tradicije koja ide direktno od Rubensa do Vatoa“.

Rođen je na današnji dan, 25. februara 1841. godine u Limožu u siromašnoj porodici krojača, koji nije imao sredstava da izdržava porodicu, pa je Renoar već kao dječak, sa 13 godina, morao da traži posao. Radio je u jednoj pariskoj fabrici kao slikar na porcelanu. Potom je radio kao slikar zidnih dekoracija i lepeza. Godine 1862. se konačno upisuje u školu lijepih umjetnosti u Parizu.

autoportret Pjer-Ogista Renoara
FOTO: PJER-OGIST RENOAR/WIKIPEDIA

Između 1865. i 1870. godine Renoar često nije imao ni za boje.

Poslije vojske 1871. godine se vraća u Pariz. Zahvaljujući poznanstvu sa Durand Ruelom, koji je bio trgovac i kolekcionar slika i koji je otkupio veliki broj Renoarovih slika, mogao je da sebi dozvoli veliki atelje u kome je radio. Na salonu 1873. godine je imao prvi uspjeh ali kada je izložio na prvoj zajedničkoj impresionističkoj izložbi uspjeh je izostao. U to doba je počeo da razrađuje poseban stil zbog koga je mnogo osuđivan i u kome je stvorio veliki broj svojih djela.

slika Pjer-Ogista Renoara
FOTO: PJER-OGIST RENOAR/WIKIPEDIA

Oženio se 1879. godine i slikao slike iz života, među kojima su i portreti njegove djece i njihove dadilje.

Godine 1881. je otputovao u Alžir gdje je tražio nove inspiracije za svoje slike. Ugledao se na Engrea i naslikao sliku Veliko kupanje žena. Tokom sljedećih 10 godina razvijao je vlastiti stil u slikarstvu iako je imao probleme s reumatizmom, koji mu je dijelom onemogućavao kretanje desne ruke, pa je slikao kistom koji je bio vezan za šaku.

Kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi se zanimao za skulpturu ali zbog svoje bolesti nije mogao da realizuje zamisli.

Renoar je umro 3. decembra 1919. godine u francuskom gradiću Kanj sir Mer.

Ostali događaji na današnji dan

1784. – Osnovana prva bolnica na Balkanu – danas kliničko-bolnički centar “Zemun”;

1870. – Hiram Revels je postao prvi crnac koji je ušao u Kongres SAD;

1948. – Prinudivši premijera Eduarda Beneša da prihvati ostavke nekomunista u vladi, komunisti su u Čehoslovačkoj preuzeli vlast. Ovaj događaj nazvan je Februarski udar;

1956. – Na završetku 20. kongresa Komunističke partije SSSR, Nikita Hruščov je pročitao tzv. Tajni referat, u kojem je izložio posljedice Staljinove vladavine i kulta ličnosti;

1964. – Mladi bokser Muhamed Ali, rođen kao Kasijus Marselus Klej Mlađi, šokirao je svijet pobjedivši šampiona teške kategorije Čarlsa Sonija Listona;

1993. – Kim Jong Sam je preuzeo dužnost predsjednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države poslije 32 godine;

2020. – Umro Miroljub Trošić, srpski televizijski i filmski amaterski glumac.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This