19. februar kroz istoriju: Preminuo „panonski mornar“

19. februar kroz istoriju: Preminuo „panonski mornar“

Đorđe Balašević je bio je srpski i jugoslovenski pjevač i kantautor, kompozitor balada i šansona.

Rođen je u 11. maja 1953, a preminuo na današnji dan, 19. februara 2021. godine, u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, od posljedica pneumonije uzrokovane korona virusom.

Odrastao u Salajki, dijelu Novog Sada poznatom po malo žešćim momcima i još najmlađi od njih, uvijek je uživao svojevrsnu protekciju s užitkom glumeći mangupa na lokalnom korzu.

Godine 1977. pristupio je grupi “Žetva” s kojom je septembra te godine snimio neobavezan tango “U razdeljak te ljubim”. Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodat u 700.000 primjeraka. “Žetva” se vrlo brzo počela pretvarati u festivalsku grupu strpanu u orkestarske aranžmane, pa ih početkom 1978. godine Balašević napušta i s Vericom Todorović osniva “Rani mraz”.

S pjesmom “Moja prva ljubav” grupa “Rani mraz” sudjeluje na festivalu Opatija ‘78. Tokom te godine grupa izbacuje seriju hit singlova, meteroskom brzinom osvajaju tržište i postižu impresivne tiraže.

Uoči snimanja pjesme “Računajte na nas” pridržuju im se bivši članovi grupe “Suncokret” – Biljana Krstić i Bora Đorđević, ali ih Bora napušta nakon dva mjeseca i osniva “Riblju čorbu”.

Sa grupom “Rani mraz” izveo je Balašević dvije najpopularnije pjesme – “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”.

Početkom 1982. godine objavljuje album “Pub” kojim zvanično započinje solo karijeru. Ploča bilježi uspješne pjesme: “Boža zvani Pub”, “Pesma o jednom petlu”, “Lepa protina kći” i “Ratnik paorskog srca”.

Polovinom decembra 1983. godine objavljuje LP “Celovečernji The Kid”. Naredni LP “003” donosi nove hitove: “Slovenska”, “Al’ se nekad dobro jelo”, “Badnje veče” i “Olivera”.

Nekoliko godina prije rata, 1987. izvodi pjesmu “Samo da rata ne bude” koja simbolizuje himnu antiratnih stavova, što potvrđuje riječima: “Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude, da rata ne bude!” Pjesmu izvodi s dječjim horom.

Balašević nije bio samo kantautor već je napisao scenario i tumačio glavnu ulogu u TV seriji “Specijalna redakcija”, a glumio je i u TV serijama “Vojnici”, “Pop Ćira i pop Spira” i “Panonski mornar”. Napisao je i nekoliko knjiga: Tri posleratna druga, I život ide dalje (sve dalje odavde…), Dodir svile i Jedan od onih života.

Ostali događaji na današnji dan

1861. – Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar Drugi ukinuo kmetstvo u Rusiji;

1878. – Američki inovator Tomas Alva Edison patentirao fonograf, mašinu za bilježenje i reprodukciju glasa i zvuka preko valjka;

1922. – U Zagrebu izašao prvi broj lista “Borba”, iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije;

1957. – Rođen Falko, austrijski muzičar;

1959. – Velika Britanija, Grčka i Turska potpisale u Londonu sporazum o nezavisnosti Kipra, na kojem je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti;

1977. – U Bukureštu potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale “Đerdap 2”;

1984. – Zatvorene XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu;

1995. – Rođen Nikola Jokić, srpski košarkaš;

2002. – Poslije ubistva šest izraelskih vojnika, izraelske snage napale sjedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi. Tom prilikom je poginulo 15 Palestinaca.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This