10. februar kroz istoriju: Braneći čast supruge, Puškin stradao od pašanca u dvoboju

10. februar kroz istoriju: Braneći čast supruge, Puškin stradao od pašanca u dvoboju

leksandar Puškin je bio pjesnik, dramatičar i prozaik, utemeljitelj savremenog književnog ruskog jezika, rođen 6. juna 1799. u u obrazovanoj, aristokratskoj porodici u Moskvi.

Dok u svijetu do danas traju rasprave o tome kojem ruskom književniku pripada vrh svjetske književnosti Lavu Nikolajeviču Tolstoju ili Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom, u samoj Rusiji nema dileme. Svaka anketa o najvećoj književnoj figuri ima jednog pobjednika – Puškina, pa onda slijede svi ostali.

Puškin je među prvima u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom i distancirao se od književnosti romantizma, popularne u Zapadnoj Evropi. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu.

Najpoznatija djela su mu: roman u stihovima “Evgenije Onjegin”, drama “Boris Godunov”, prozno djelo “Pikova dama” i bajka u stihovima “Bajka o ribaru i ribici”.

Preminuo je od rana zadobijenih u dvoboju s gardistom carske konjičke garde Žorža Dantesa, koji se javno udvarao njegovoj supruzi.

Krajem 1836. je dogovoren dvoboj, ali je on, posredstvom prijatelja, ubrzo otkazan. Kako je u decembru Dantes zaprosio sestru Puškinove supruge, Jekaterinu Gončarovu, istog dana je Puškin poslao svom sekundantu Vladimiru Sologubu pismo u kojem odustaje od dvoboja. Međutim, brak nije riješio konflikt.

Dvoboj sa pašancem Dantesom je održaa 8. februara. Prvi metak je opalio Dantes. Hitac je pogodio Puškina u stomak. Pisac se uhvatio za ranu i pao u snijeg, zatim se rukama pridigao na koljena, uperio pištolj u protivnika i pokušao da opali, ali je pištolj bio mokar. Puškin je tražio da zamijeni pištolj, što mu je dozvoljeno. Opalio je, ali je metak samo okrznuo protivnika (Dantes je poživio do 1895. godine).

Puškinu je metak probio kuk i prodro u trbuh. U to vrijeme je takva vrsta ranjavanja bila smrtonosna. Puškin je za to saznao od dvorskog doktora Nikolaja Arenta koji, popuštajući njegovim molbama, nije skrivao istinu.

Prije smrti je Puškin, dovodeći u red svoje poslove, razmjenjivao poruke s carem Nikolom Prvim. Pjesnik je molio za oprost zbog narušavanja carske zabrane dvoboja, što je i dobio.

Car Nikola Prvi je ispunio obećanja koje mu je dao tih dana: platio je njegove dugove, imanje Puškinova oca pod hipotekom očistio od dugova, udovici dodijelio penziju, kćerki davao primanja do udaje, sinove je školovao za paževe i davao 1.500 rubalja za njihovo obrazovanje do stupanja u službu, Puškinova djela izdao o državnom trošku u korist udovice i djece, te im jednokratno isplatio 10.000 rubalja.

Puškinovu liriku odlikuju osjećajnost, mjera, dovršenost i krajnja jednostavnost izraza. Ljubavni motivi, dominantni u poeziji bogatoj muzičkim, likovnim i psihološkim elementima, povremeno se smjenjuju s patriotskim i revolucionarnim. Bio je novator u pogledu jezika, stila i sadržaja.

Ostali događaji na današnji dan

1763. – Mirovnim ugovorom u Parizu završen Sedmogodišnji rat, prvi oružan sukob svih evropskih sila. Sporazumom koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija, Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji prepustila i Kanadu. Španija dobila Lujzijanu i Kubu, a Pruska zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije;

1842. – Osnovana je Matica ilirska (kasnije hrvatska);

1935. – Rođen Miroslav – Ćiro Blažević, hrvatski fudbalski trener;

1940. – Prva epizoda crtanog serijala Tom i Džeri premijerno prikazana pod nazivom “Puss Gets the Boot”;

1942. – Američki džez-muzičar Glen Miler postao prvi muzičar koji je dobio “zlatnu ploču” za prodaju milionitog primjerka kompozicije “Chattanooga Choo Choo”;

1996. – Računar IBM, nazvan “Blue Deep”, ušao u istoriju šaha pobjedom nad svjetskim prvakom Garijem Kasparovom;

1998. – Usvojena nacionalna himna Bosne i Hercegovine, “Intermezzo”;

2008. – Umro Roj Šajder, američki filmski glumac. Njegove najpoznatije uloge uključuju policijskog šefa Martina Brodija u Ajkula (1975) i njegovom nastavku Ajkula 2 (1978), njujorškog detektiva Badija Tmurnog Rusoa u Francuskoj vezi (1971); Doka Levija u Maratoncu (1976)…

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This