Žestok finansijski udar na Republiku Srpsku

Žestok finansijski udar na Republiku Srpsku

Zbog loših i sumnjivih poteza vlasti, Republika Srpska ponovo gubi ogromna sredstva, a procesuiranja odgovornih i dalje nema. Tako je u samo dvije arbitraže sa slovenačkim firmama Republika Srpska izgubila 334 miliona maraka.

Potpisivanjem nepovoljnih ugovora, malverzacijama pri dodjeli koncesija i krajnje sumnivim postupanjima nakon pokretanja spora, zvaničnici iz ove zgrade oštetili su građane Republike Srpske za stotine miliona maraka.

Ćutanje nadležnih otvara pitanje kada će neko od odgovornih iz Vlade Republike Srpske odgovarati za još jedan žestok finansijski udar na Republiku Srpsku?

Polovinom prošle godine gubitkom arbitražnog spora, Rudniku i termoelektrani Ugljevik je naloženo da u ime naknade za neisporučenu struju Elektrogospodarstvu Slovenije isplati 245 miliona maraka i da im isporučuje trećinu proizvedene struje.

Tek što je sa Slovencma dogovorena otplata duga na rate, Republiku Srpsku ovih dana dočekuje nova arbitražna presuda kojom je obavezana da slovenačkom preduzeću Vijadukt isplati 90 miliona maraka. Ovo je posljedica niza pogrešnih poteza naših zvaničnika, kategorični su ekonomisti.

„Tako da je i Republika Srpska trebala i sama da vodi ranije računa da se sa Slovencima nagodi, a ne da ulazimo u sporovo jer je bilo prilično jasno da ćemo te sporove izgubiti, nažalost to nismo uradili pa sad plaćamo i veću cijenu jer će tu sigurno ući zatezne kamate, propuštena dobit i sve ono što oni od nas zapravo traže.

Žao mi je što je do toga došlo jer je to veliki teret. Republika Srpska ima oko milion stanovnika – to znači da će jedna četvoročlana porodica platiti hiljadu maraka jer na kraju nema ko da plati nego poreski obveznici tj. građani Republike Srpske“, kaže ekonomista Marko Đogo.

Iz Vlade Republike Srpske bez komentara, što otvara pitanje: hoće li konačno neko odgovarati zbog ovih arbitraža?

„S obzirom da postoje indicije da se preko dvije milijarde konvertibilnih maraka godišnje izvuče iz budžeta Republike Srpske u privatne džepove i da zato niko ne odgovara suludo je očekivati da će odgovarati za preko 300 miliona KM koje je Republika Srpska odnosno njeni građani gube u ova dva slučaja Ugljevika i Vijadukta.

Nevjerovatno je da tužilaštvo nema odgovor na to pitanje i da se ne pita ni u Vladi Republike Srpske bilo kakve odgovornosti pojedinaca, ali svakako mislim da to nije plod neznanja onih koji su zastupali Republiku Srpsku u ova dva projekta – već je plod velike korupcije i krađe“, kaže poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić.

U vrijeme raskidanja koncesije sa Vijaduktom, što je kasnije dovelo do spora, premijer je bila Željka Cvijanović, a ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. Ekonomisti smatraju da je i te kako postojao način da se izbjegnu ovakve posljedice i pitaju kako će ovoliki novac biti plaćen iz sve praznijeg budžeta?

„Moglo se izbjeći naravno pregovaranjem, nuđenjem pogodbe i dobrim pravnim timom. Međutim odlaganjem rješavanja problema sutra, prekosutra naravno da ne možete izbjeći. To će opet plaćati građani, samo gdje će naći te pare? To je problem“, smatra ekonomista Svetlana Cenić.

Ovdje međutim nije kraj problemima, jer Republici Srpskoj prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, težak 200 miliona maraka koliko na ime odštete od Rudnika i termoelektrane Gacko planira da traži Hrvatska elektroprivreda.

Ono što je zajedničko za sve afere je da zvičnici rade ono što najbolje znaju – da ćute i prave se da je za drastične štete odgovoran neko drugi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This