Zeljković donosio ključne odluke o nabavkama u vrijeme korone

Zeljković donosio ključne odluke o nabavkama u vrijeme korone

– Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, te načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove Dragan Obradović odlučivali su o tome koliko će se opreme nabaviti u vrijeme korona virusa, kao i kakvi postupci nabavke će biti primijenjeni.

Izjavila je ovo u Okružnom sudu u Banjaluci svjedokinja tužilaštva Jelena Spasojević koja je radila u Službi za ekonomsko-finansijske poslove u vrijeme pandemije.

Podsjetimo, Branislav Zeljković je zajedno sa Slavkom Bojićem direktorom firme „Procontrol“, direktorom firme „Promeding“ iz Laktaša Draganom Dubravcem, vlasnikom Turističke agencije „Travel4fun“ Sašom Markovićem, te bivšim direktorom „Sineks laboratorije“ Sanijem Crljićem optužen za zloupotrebe prilikom javnih nabavki u vrijeme korona virusa.

Spasojević je naglasila da su u doba korone maske FFPN2 od preduzeća „Krajina group“ uzimane po cijeni od 10 maraka plus PDV  po komadu.

Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović pitala je da li je onda cijena od 6,9 KM po komadu za iste maske koje su  nabavljane preko „Procontrola“ bila prihvatiljva.

„Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te“, kazala je Spasojevićeva.

Dodala je da tih maski nije bilo tada, pa nije bilo moguće uporediti cijene, kao i da se radilo o manjoj količini.

Tvrdi da su nabavke po direktnim sporazumima provođene zbog hitnoće.

„Sjećam se da je Zeljković tada zvao i na sastanku rekao da Institut sprovodi javne nabavke za sve zdravstvene ustanove“, prisjetila se Spasojevićeva, te dodala da je tada pratila realizaciju ugovora oko javnih nabavki.

Istakla je da je učestvovala u izradi narudžbenica za maske preko firme  „Procontrol“ kao i narudžbenica za zaštitna odijela koja su se nabavljala preko firme „Travel for fan“.

„Potpisala sam te narudžbenice ispred službe, a onda je to kontrolisao Obradović, a zatim je išlo na odobravanje kod direktora Zeljkovića“, posvjedočila je  Spasojevićeva.

Tvrdi da Zeljković dok je bio direktor Instituta nikad nije vršio pritisak na nju niti joj je naređivao da nešto uradi ili ne uradi.

Navela je i da je načelnik službe Obradović kontrolisao sva dokumenta, te da nikada nije rekao da je nešto nezakonito, kao i da nije tražio da se bilo šta ispravi.

Svjedok tužilaštva Bojana Puzigaća koja je u vrijeme pandemije virusa korona takođe radila u Službi za ekonomsko-finasijske poslove Instituta, potvrdila je da je unosila ugovore oko nabavki u knjigu ulaznih evidencija i da je bilo ugovora po direktnom sporazumu.

Optužnica Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Republike Srpske za  više od 1,3 miliona KM.

Nikola Šobot, kardiolog internista i jedan od ljekara koji su vještačili Slavka Bojića potvrdio je da on može učestvovati u suđenju maksimalno tri sata dnevno. Podsjetimo da je po naredbi suda, tim ljekara, vještačio zdravstveno stanje optuženog Bojića, te je tom prilikom utvrđeno da je sposoban da učestvuje u sudskom procesu do tri sata. Ranije su suđenja više puta odgađana zbog bolesti Bojića.

Republički tužilac Sanja Tadić Sojisavljević pokazala joj je narudžbenice za nabavku odijela i to dvije na po 10.000, jednu od 1.500 i od 8.000 komada.

(Capital) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This