Zbog američke crne liste na kojoj je Šeranić zaustavljeno 100 miliona evra za Srpsku

Zbog američke crne liste na kojoj je Šeranić zaustavljeno 100 miliona evra za Srpsku

Vulić tako pokušava da minimizira slučaj i eventualno kršenje pravila Evropske investicione banke, igrajući na kartu neupućenosti javnosti i toga da mnogi uopšte ne čitaju dokumentaciju koja se prilaže.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH otkazana je danas zbog tačke tri – ratifikacije ugovora između BiH (odnosno RS) sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za Medicinski kompleks u Banja Luci.

Kredit je vrijedan više od 100 miliona evra, garant je država BiH.

Kako je Raport je jutros objavio da je cijeli ugovor sporan jer u njemu postoji klauzula koja se tiče sankcionisanih osoba.

Pošto je nosilac projekta Ministarstvo zdravlja Republike Srpske na čijem čelu je lice s američke crne liste Alen Šeranić -pitanje je da li su kadrovi SNSD-a obmanuli EIB i pokušali sve podvaliti Trojci.

Upravo su zbog toga poslanici Naše Stranke i NiP-a Predrag Kojović i Denis Zvizdić tražili da se pojedinačno glasa o ugovorima, kako bi ovome uskratili podršku, dok je SNSD tražio da sve ide ‘u paketu’.

Priča Sanje Vulić

Zanimljivo je da je Sanja Vulić, šefica poslaničkog kluba SNSD-a, imala spreman odgovor i na sjednici proširenog Kolegija kao i pred novinarima, ističući da je se Šeranić ne spominje u ugovoru, nego da je nosilac Milenko Dulić, pomoćnik Alena Šeranića.

Vulić tako pokušava da minimizira slučaj i eventualno kršenje pravila EIB-a, igrajući na kartu neupućenosti javnosti i toga da mnogi uopšte ne čitaju dokumentaciju koja se prilaže.

Dakle, u dokumentaciji se javno navode termini koji su važni za kreditiranje.

Tako se navodi da ‘sankcije’ označavaju „bilo koje zakone ili propise o trgovačkim, privrednim ili finacijskim sankcijama, embarga ili restriktivne mjere koje određuje, provodi ili primjenjuje bilo koje Tijelo koje izriče sankcije“.

U tekstu se podsjeća da se u dokumentaciji javno navode termini koji su važni za kreditiranje.

Alen Šeranić, koji se nalazi na crnoj listi, direktno je nadležan za projekat, a čak i iako ga bude vodio njegov pomoćnik to je, po ugovoru, sporno. Dulić je pod kontrolom Šeranića koji mu je nominalno šef i radi po njegovim uputstvima.

U dokumentaciji se navodi i da Republika Srpska ima obaveze i da neće dozvoliti niti odobriti bilo kojoj drugoj osobi da direktno ili indirektno:

a) održava ili stupi u poslovni odnos sa bilo kojom sankcionisanom osobom.

b) stavi bilo kakva sredstva na raspolaganje ili u korist, direktno ili indirektno, bilo koje sankcionisane osobe

c) učestvuje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući u Banku, krši bilo koju sankciju ili

d) učestvuje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući i Banku, postane sankcionirana osoba

Teško je dakle očekivati da pomoćnik ministra koji je zadužen za projekt neće o tome razgovarati sa svojim šefom Šeranićem.

A, da Šeranić ima posebno zanimanje za projekt Medicinskog kompleksa pokazuju i njegove ranije izjave.

On je u intervjuu za agenciju Srna najavio ovaj projekt kao svoj kapitalni koji će preporoditi zdravstveni sektor, otkriva portal Raport.ba.

(BN/Raport.ba) Foto: Raport.ba

CATEGORIES
Share This