Zašto je ponovo zakočena gradnja zgrade IDDEEA-e?

Zašto je ponovo zakočena gradnja zgrade IDDEEA-e?

Nakon što Savjet ministara Bosne i Hercegovine ponovo nije usvojio odluku o odobrenju Projekta izgradnje objekta Agencije za identifikacione dokumente BiH, postalo je jasno da ova institucija uskoro neće dobiti svoju zgradu u Banjaluci. Tako se više ne zna ko i sa kojim motivom koči ovaj posao koji je davno trebalo da bude završen.

Posao izgradnje zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH poznatije kao IDEA u sopstvenu zgradu, trebalo je da bude okončan prije 10 godina. Ispočetka su odluku o gradnji zgrade sabotirali ministri iz SDA, međutim istu sada koče ministri iz Republike Sprske

Tako Agencija i dalje ostaje u iznajmljenim prostorijama gdje godišnje plaća stotine hiljada maraka kirije, a davno započeta nova zgrada ove institucije godinama zarasta u korov. Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević je burno reagovao na još jednu blokadu nastavka gradnje i najavio krivičnu prijavu.

„Protiv jednog od iskompleksiranih ministara koji je pokušao da ucjenjuje i zapošljava po IDDEEA-i pa mu nije baš pošlo za rukom. Ovo je njegov ‘odgovor’, koji smo baš i čekali”, poručio je Badnjević.

Ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara su Nenad Nešić, Srđan Amidžić i Staša Košarac. Badnjević međutim nije precizirao da li prijavu podnosi protiv Košarca, kako se spekuliše u medijima. Na naše pitanje Košarcu zbog čega je blokirao nastavak izgradnje iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odgovor nije stigao.

„Iako niko od naših ministara nije rekao zbog čega je zaustavljena gradnja IDDEEA-ine zgrade u Banjaluci za koju su obezbijeđena novčana sredstva, ljudima je jasno da je u pitanju problem oko para i firmi koje će da rade gradnju te zgrade, jer očigledno se nisu namirili određeni ministri odnosno političke stranke“, smatra Nenad Grković poslanik Liste za pravdu i red u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Savjet ministara je još 2011. godine donio odluku o izgradnji zgrade Agencije u Banjaluci, već tada kreću političke peripetije i uslovljavanja sa raznim motivima koji su daleko od interesa građana.

„Gdje god postoji situacija da se iz budžeta plaćaju iznajmljeni prostori – tu neko zarađuje. A koncept koalicionih partnera na bh. nivou je takav da svi hoće kao stranke ili pojedinci imaju koristi od činjenice da se nalaze na tim zadacima gdje svako ima neki svoj komad interesa“, smatra ekonomsita Zoran Pavlović.

U prethodnim godinama se povećavala i cijena izgradnje. Tako je taj iznos sa prvobitnih 16, porastao na preko 24 miliona maraka, a rok za okončanje radova produžen je na 2026. godinu.

Do blokade je došlo jer u Savjetu ministara ne mogu da se dogovore oko većine pitanja osim kada se radni o postavljanju kadrova na funkcije. Tako na posljednjoj sjednici kada je ova gradnja zaustavljena, blokada nije bilo kada se desila popuna direktorskih fotelja u institucijama BiH. To pokazuje da vlast na nivou BiH odlično funkcioniše samo kada je u pitanju podjela fotelja.

(BN)

CATEGORIES
Share This