Zapisnici su potpisivani na „slijepo“, bez kontrole

Zapisnici su potpisivani na „slijepo“, bez kontrole

– Paketi medicinske robe se nisu otvarali, nije postojala kontrola kvaliteta i zapisnici o prijemu su potpisivani na slijepo, vidljivo je iz iskaza svjedoka Tužilaštva u nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim u aferi „korona ugovori“.

Pred Okružnim sudom u Banjaluci nastavljeno je suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću saslušanjem svjedoka zaposlenih u Institutu, a koji su u vrijeme pandemije virusa korona bili angažovani na poslovima nabavki.

Radomir Rokvić zaprimio je 20 spornih termalnih kamera, ali nije vršio otvaranje paketa, niti je bio upoznat da neko drugi vrši kvalitetu primljene robe.

„Kamere su stigle krajem radnog vremena. Znam da su bile namjenjene za UKC. Pošto nisu imali slobodno vozilo, mi smo im kamere sutradan dostavili našim vozilom. Radilo se o 20 kamera, ali pakete nismo smjeli otvarati“, rekao je Rokvić.

Svjedok Natali Berić, kako kaže, nije imala vremena da vrši taj dio posla, ali je kao član Komisije za prijem robe potpisala prijem 30 hiljada medicinskih odijela.

„Radila sam na prijemu robe i prije, ali i za vrijeme trajanja pandemije. Obim posla koji sam obavljala mi nije dozvoljavao da fizički budem prisutna prilikom prijema robe. Taj dio posla su uglavnom obavljale moje muške kolege, a ja sam potpisivala zapisnike kako bismo ispoštovali proceduru“, priznaje Berić.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava za vrijeme trajanja pandemije korona virusa. Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljovićem, kako stoji u optužnici, javnim nabavkama budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This