Vučić najvljuje 24. aprila Rezoluciju o Srebrenici, ukidanje RS i naplatu štete BiH

Vučić najvljuje 24. aprila Rezoluciju o Srebrenici, ukidanje RS i naplatu štete BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Beogradu održao pres konferenciju na kojoj je najavio niz dramatičnih događaja, usvajanje Rezolucije o Srebrenici 24. aprila u Generalnoj skupštini UN, ukidanje Republike Srpske i naplatu ratne štete BiH od Srbije. Ako je ovo scenario koji nam slijedi, pravo je pitanje  kako smo se doveli u takvu situaciju?!

Iako je Vučić rekao da Rezolucija o Srebrenici kao politički akt nema obavezujuću snagu, jasno je u kojem pravcu će da ide politika kolektivnog Zapada na ovim prostorima. Jer, ukoliko se tvrdi da je Republika Srpska nastala na genocidu, ona ne može da postoji, kako to tvrdi profesor Gluhonjić, rekao je Vučić.

„A onda je Srbija time direktno umiješana, jer kako kažu ona nije garant provođenja Dejtonskog spotazuma, nego treba da prati poštovanje njegovog provođenja“, naglasio je Vučić.

„Odmah, dan iza toga, na osnovu jedne takve neobavezujuće presude o Srebrenici, tražiće se naknada ratne štete za BiH od Srbije“, smatra Vučić, najvljujući tešku situaciju u koju će da nas dovedu zapadne zemlje.

Pomenuta inicijativa, za koju on smatra da će biti podržana od najjačih zemalja Zapada i većine islamskih zemalja, naći će se na dnevnom redu pod tačkom „sprečavanje oružanih konflikata“. Zanimljivo je da je srpska strana, odnosno Milorad Dodik označen kao generator tih konflikata.

Inače, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić je meta napada i Vučića i Dodika, nakon što je na N1, izjavio da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet Republika Srpska ubrzano prazni od stanovništva zbog „pljačkaške politike koju sprovodi Milorad Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive i zbog koje se masovno iseljavaju“. Akcenat napada na Gluhonjića je stavljen zbog izjave o Srebrenice i impljikacija koje navodi Vučić.

U svakom slučaju, vrlo je jasno da podizanje političkih tenzija i dodatno podgrijavanje nestabilnosti u regionu, jeste jedan od okidača za ovu inicijativu i izvjesno je da bi srpskim političarima, i u Sbiji i u Republici Srpskoj, danas bilo pametnije da umjesto takve politike vode politiku smirivanja tenzija i izbjegavanja nepotrebnih provokacija. Jer su ulozi mnogo veći nego mi sami i potpuno je suvišno naglašavati da nikako nije pametno danas biti u fokusu prelamanja svjetske politike na mnogo značajnijim pitanjima nego što smo mi u ovom regionu.

U svakom slučaju, što se tiče srpskog naroda, ne preostaje nam ništa drugo nego da budno pratimo razvoj ovih događaja i da se nadamo da oni neće biti sudbonosni, kako se to najavljuje, a da će pametnija diplomatija zamjeniti politiku sukoba, nadgornjavanja i guranja „prsta u oko“ onima koji su nemjerljivo jači i uticajniji od nas.

A ukoliko se ove najave pokažu predimenzioniranim i stvaranjem nerealne atmosfere straha, onda bi se trebali pozabaviti ovim drugim dijelom Gluhonjićeve izjave koja govori o kriminalu vlasti i depopulaciji, o čemu pomenuti političari nerado govore.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This