Vojska želi glavu Zelenskog; sve se raspada po šavovima nakon posljednjeg ruskog udara

Vojska želi glavu Zelenskog; sve se raspada po šavovima nakon posljednjeg ruskog udara

Dok predsjednik Vladimir Zelenski uvjerava Ukrajince u pobjedu, povjerenje javnosti u njega opada, zapadni saveznici povlače kočnicu i prestaju da šalju vojnu pomoć, a sukob sa vojnim vrhom prijeti da degradira sposobnost izvođenja vojnih operacija.

Američki republikanci u Kongresu blokirali su paket pomoći koji je trebalo da podigne moral ukrajinskih vojnika i pomjeri kontraofanzivu, koja je dolaskom jesenjih kiša i niskih temperatura zaglavila u blatu, sa mrtve tačke. Kako se zima približava, Kijevu će biti sve teže da probije ruske odbrambene linije ojačane minskim poljima, nadzemnim preprekama i protivtenkovskim rovovima. Istovremeno, Ukrajinci će morati da preusmjere dio svojih snaga na odbranu, dok Rusija pojačava vazdušne napade na ukrajinske gradove i vitalnu energetsku infrastrukturu.

Rat u Gazi skrenuo je pažnju međunarodne zajednice sa Ukrajine. Ali gubitak fokusa nije se dogodio preko noći, sa ratom u Palestini. Strpljenje Amerikanaca je sve tanje, pošto je postalo jasno da ukrajinska kontraofanziva nije dala očekivane rezultate, a linije fronta izgledaju gotovo identično kao prije godinu dana. Vašington nije oklijevao da upre prstom u Zelenskog, jasno stavljajući do znanja da nije zadovoljan pravcem u kom se kontraofanziva kretala.

Rusija je u međuvremenu dodatno vojno ojačala i sve procjene zapadnih medija da će zbog sankcija biti obratno pale su u vodu. Ide neizvjesna zima i jedino pitanje u ovom momentu je da li će Rusi krenuti prema Kijevu ili će podstaći da se sistem odbrane Ukrajine sam iznutra uruši obzirom na sve veće netrppeljivosti i neprijateljstvu koje vlada između Zelenskog i ovjnog vrha, ali i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Jedno je za sada izvjesno, da za Zelenskog neće biti milosti ni sa ukrajinske ni sa ruske strane, jer se smatra generatorom ovog rata i njegovim najvećim protagonistom. Zapad će vrlo lako da opere ruke od svega, iako neće propustiti da na svaki način umanji rusku pobjedu.

ISTOK

CATEGORIES
Share This