Vlastima u Srpskoj se ne gade pare od stranaca

Vlastima u Srpskoj se ne gade pare od stranaca

Vlasti Republike Srpske proganjaju organizacije koje primaju novac iz inostranstva, nazivajući ih stranim plaćenicima i izdajnicima. Novim zakonom takve organizacije će se službeno zvati i agentima stranog utjecaja.

Ipak, s druge strane, mnogi predstavnici te iste vlasti skoro svakodnevno traže novac po osnovu raznih projekata baš od istih donatora.

Više od 15 dana je prošlo otkako je u Skupštini Republike Sroske usvojen Nacrt zakona o posebnom registru neprofitnih organizacija. I dok u javnosti targetiraju organizacije koje učestvuju u međunarodnim projektima, predstavnici institucija nisu gadljivi na pare koje dobijaju od istih donatora. Štaviše, bez stranog novca mnoge projekte i sporazume ne bi ni mogli da realizuju.

„Problematike koje imamo vezano za ekologiju – ovim sporazumom fondovi će moći da apliciraju prema određenim fondovima i finansijskoj saradnji kojima su fokus projekti međugranične saradnje – ministar za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo Republike Srpske Bojan Vipotnik (US)

„Fond za zaštitu životne sredine ima značajna iskustva u oblasti implementacije sredstava međunarodnih donatora“ – direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović (SP)

I dok jednom rukom pritišću tastere za glasanje, drugom potpisuju sporazume i ugovore o grantovima. Pojedini zastupnici, uprkos glasanju za gušenje civilnog sektora, priznaju da su i sami koristili međunarodna sredstva.

„I ja sam bio stipendista njemačke vlade, a sad za vikend idem na skup i konferenciju koju finansira vlada jedne evropske države“ – Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

U civilnom sektoru navode da je u posljednjih nekoliko dana u Banjaluci potpisano više ugovora za projekte, gdje se posebno ističe prezentacija projekta “Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH”, koji se finansira sredstvima švedske vlade, vrijedan 44 miliona kruna, što je oko 7,5 miliona KM. Sve ovo nazivaju velikim licemjerjem sa ustaljenom matricom vladajuće strukture.

„Ja mogu da primam novac iz inostranstva ako on ide meni. Ali ako slučajno ide nekom drugom – onda je fuj. I onda oni strani agenti, a mi smo lijepe i dobre patriote. Zamislite u kakvom licemjernom društvu vlast mora da bude ako želi da radi na ovakav način”, pita Stefan Blagić, predsjednik Udruženja Restart Srpska.

Blagić podsjeća da je to i razlog zašto su predstavnici civilnih vlasti poslali inicijativu da se kao agenti stranog uticaja označe i sve institucije, kao i političari koji su primali novac iz donacija ili učestvovali u međunarodnim projektima. Dodaje i da sama činjenica da ne postoji nijedna institucija koja nije primila međunarodna sredstva pokazuje da su svi nivoi vlasti nesposobni da sami nabave novac za škole, sudove i brojne druge infrastrukturne projekte.

(Federalna) Foto: BN

CATEGORIES
Share This