Vlast Srpske samo otežava položaj Srbije

Vlast Srpske samo otežava položaj Srbije

„Upravo u vrijeme kada se Srbija nalazi pod velikim pritiscima i u veoma teškim međunarodnim geopolitičkim okolnostima kao jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, dodatni udarac i podstrek za još veće pritiske na Srbiju dolazi nažalost od aktuelne vlasti iz Republike Srpske“, istakao je danas Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS.

„Očigledno dogovorenom primjenom sankcija prema Rusiji koje su prošle godine sa nivoa BiH formalno i uvedene uz saglasnost tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, vlast Republike Srpske pokušava da to nevješto demantuje, obmanjujući sve, pa i svoj vlastiti narod, ali i Srbiju, a samo sa jednim ciljem, a to je opstanak na vlasti“, rekao je v.d. predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević.

On je podsjetio da je novoimenovanom ministru inostranih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, koji se svakih nekoliko dana sastaje sa Dodikom, početkom februara saopšteno od strane ambasadora EU da je vrijeme da BiH počne i u praksi primjenjivati sankcije prema Rusiji, usvojene prošle godine.

„Desetak dana poslije u Briselu članovi Predsjedništva BiH sastaju se sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom koji je istakao i pohvalio činjenicu da se BiH uskladila sa sankcijama EU protiv ruskog rukovodstva i ratne ekonomije Rusije, što nedvosmisleno ukazuje na to da te sankcije postoje.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je bila prisutna na pomenutom sastanku i pres konferenciji ni na koji način nije reagovala na ovu izjavu, da bi tek nekoliko dana poslije na pitanje novinara rekla da ta izjava djelimično odražava ono o čemu se govorilo na sastanku.

„Sve to ukazuje da postoje dvije priče vlasti u Republici Srpskoj po ovom pitanju, jedna lažna za našu javnost i narod, a druga prava istinita priča da je Republika Srpska kroz svoje predstavnike u institucijama BiH uvela i sprovodi sankcije prema Rusiji“.

V.d. predsjednika SDS-a pojašnjava da ovdje nije samo u pitanju licemjeran odnos predstavnika Republike Srpske prema svom narodu i njegovo obmanjivanje, već da se radi i o neusaglasenom djelovanju sa rukovodstvom Republike Srbije i njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem što još više otežava položaj Srbije pred teškim odlukama vezanim za Kosovo.

(BN)

CATEGORIES
Share This