Vučić na otvaranju fabrike Kontinental: „U Novom Sadu se pravi istorija…“

Vučić na otvaranju fabrike Kontinental: „U Novom Sadu se pravi istorija…“

Vučić otvorio drugu fabriku kompanije Kontinental Automotiv Srbija, koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrka u svetu, da će se u Novom Sadu praviti istorija, jer će „mega“ fabrika Kontinentala biti centar transformacije automobilske industrije. Pozvao je sve da se polako vraćaju u Srbiju jer ovde ima budućnosti, ali da zato moramo da čuvamo mir i stabilnost i nastavimo da grabimo krupnim koracima napred.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju druge fabrike kompanije Kontinental Automotiv Srbija, koja će biti jedna od najvećih Kontinentalovih fabrka u svetu, da će se u Novom Sadu praviti istorija, jer će „mega“ fabrka Kontinentala biti centar transformacije automobilske industrije.

Vučić je zahvalio svima koji su učestvovali u otvaranju „mega“ fabrike Kontinentala na tom veličanstvenom projektu.

„Ovo mi je peti put da posećujem Kontinental, mnogo razgovora smo imali. Naše snove smo dosanjali i nastavićemo da ih sanjamo. Do pre nekoliko godina niko nije veorvao da će ovako nesto da učinimo“, istakao je Vučić u obraćanju.

Kazao je da će se tu proizvoditi najmoderniji displeji za najbolje automobile koji se prave u svetu.

„Počeli smo da menjamo sebe i razumemo da moramo da investiramo, jer je ekonomija suština svega. Ne bismo uspeli bez podrške nemačke vlade, ambasade i Kontinentala koji je imao poverenja u nas“, kazao je predsednik.

Istakao je da je za njega ovo jedan od nalepših dana u poslednjih desetak godina.

Naveo je da će Kontinental za samo dve godine dostići izvoz vredan tri milijarde evra godišnje i da će ta kompanija biti jedan od najvećih sprskih izvoznika.

Vučić je kazao da će Kontinental investirati dodatnih 150 miliona evra u proširenje i da sa tim počinju vrlo brzo, kao i da će sve biti gotovo pre kraja 2024. godine.

Kazao je da je molio Kontinental da otvori RND centar u Nišu i da su mu rekli da ne mogu to da mu obećaju, ali da će videti.

 Vučić je podsetio da je generalni direktor Kontinental grupe pre dve godine rekao da će biti među pobednicima transfomracije u istoriji mobilnosti.

„Ovde u Novom Sadu se pravi istorija, transformacija kompletne automobilske industrije, u našoj Srbiji“, naglasio je Vučić.

Ovo je za nas 21. vek, dodao je predsednik Srbije.

Kazao je da su nemačke investicije na prvom mestu u našoj zemlji, kao i da zapošljavaju 5,5 puta više ljudi nego pre 10 godina.
Sada zapošljavaju 79.000 radnka u 124 kompanije, kazao je.

 Prema njegovim rečima, Nemačka je prvi spoljnotrgovinski partner Srbje i robna razmena je bila u 2022. godini 8,2 milijarde evra, a izvoz je uvećan skoro četiri puta i sada iznosi više od 3,8 miljardi.

Nemačke kompanije čine trećinu od 15 najvećih srpskih izvoznika u svetu, naglasio je Vučić.

Dodao je da je Nemačka i najažniji bilateralni donator jer je dala od  2000. više od 1,9 milijardi evra.

Vučić je rekao da Kontinental zapošljava više od 190.000 radnika u 58 zemalja.

Srbija u subvencijama uložila više od 20 miliona evra, dodao ja Vučić i poručio radnicima da se država borila da tu dobiju posao.

Pozvao je sve da se polako vraćaju u našu zemlju, jer ovde ima budućnosti, ali da zato moramo da čuvamo mir i stabilnost i nastavimo da grabimo krupnim koracima napred.

Ova fabrika koju otvaramo je šlag na torti, zaključio je Vučić.

Na kraju je Vučić zajedno sa predstavnicima fabrike i drugim gostima otkrio prvi displej za automobile koji je proizveden u novoj fabrici.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This