Vlast ponizila kulturu u Srpskoj, budžet premali

Vlast ponizila kulturu u Srpskoj, budžet premali

Usvajanjem rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, finansijska sredstva koja su predviđena za kulturu smanjena su za više od 90%. Kulturni radnici ne kriju ogorčenje, smatraju da je nemoguće realizovati projekte sa ovako malim budžetom.

Kultura je ogledalo jednog društva, a ako je suditi po sredstvima koja se izdvajaju za kulturu u Republici Srpskoj odraz u ogledalu je jako loš. Nakon usvajanja rebalansa budžeta Republike Srpske za 2023. godinu kulturni radnici su poniženi, a mlade generacije umjetnika dodatno obeshrabrene.

„Nevjerovatna je činjenica da smo imali u prijedlogu ovog bužeta 1,2 miliona KM, a sada 150 000 KM za sve manifestacije iz likovnog, muzičkog stvaralaštva i pozorišne umjetnosti. To mi je neshvatljivo, ali to je naša relnost. Imamo takvu situaciju kada nam budžet kroje ljubitelji šatora, pečenja i izvorne muzike“ kažeĐorđe Vučinić, poslanik Za pravdu i red.

Poslanik PDP-a Mirna Savić Banjac kaže da kultura u našem društvu počiva na leđima entuzijasta i pojedinaca, zbog toga su se oni koji odlučuju o budžetu odlučili na ovaj korak, jer ne očekuju mnogo otpora.

„Sam grad Banjaluka imao je isti javni poziv gdje je izdvojeno 170 000 KM, a ovo je za čitavu Republiku 150 000 KM. U manjim lokalnim zajednicama to su jedina sredstav koja se izdvajaju za kulturu. Kako je onda moguće da išta preživi i zaživi? Kako je moguće da se sa 1,2 miliona KM rasporede sredstva od 150 000 KM na sve te projekte?“ pita Savić Banjac.

Isidora Branković iz banjalučke galerije „Vagon“ ovaj potez vidi kao udar na afirmaciju mladih umjetnika i na udruženja koja se bave različitim vidovima umjetnosti.

„Mladi su imali nadu da će svojim projektima obezbijediti dio sredstava za realizaciju umjetničkih projekata. To je bila jedina mogućnost za veliki broj mladih umjetnika da predstave svoj rad. Zadnjih godina je vizuelna umjetnost počela da raste, a mladi umjetnici da se otvaraju prema ministarstvu i projektima uopšte. Zato smatram da je ovo udar na njihovu afirmaciju“ navodi Branković.

Članovi vladajuće koalicije iz Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje nisu htjeli komentarisati ovaj potez pred našim kamerama.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This