Vlada Srpske za predstavništva u Rusiji i Austriji izdvojila još 1,5 miliona maraka

Vlada Srpske za predstavništva u Rusiji i Austriji izdvojila još 1,5 miliona maraka

Vlada Republike Srpske je, nakon dva povećanja, na kraju za finansiranje osam predstavništava Republike Srpske u svijetu za 2023. godinu odobrila ogromnih 6.227.000 konvertibilnih maraka.

U odnosu na 2022. godinu, kada je za rad ovih predstavništava potrošeno 4,7 miliona maraka, godinu kasnije izdvojeno je 1.527.000 KM više, što je više za gotovo trećinu ranijeg budžeta koje su imale ove ekspoziture Repulbike Srpske u svijetu. Objektivna računica kaže da za funkcionisanje ovih predstavništava nije potrebno više od oko 2,5 miliona KM.

Budžetom Republike Srpske za 2023. godinu za rad osam predstavništava Republike Srpske u inostranstvu prvobitno je bilo izdvojeno 5,3 miliona KM. Međutim, Vlada RS 23. novembra 2023. godine donosi odluku kojom povećava iznos novca za finansiranje predstavništava u inostranstvu na 6.110.000 KM.

Prema toj odluci, povećava se iznos novca dodijeljen Predstavništvu RS u Rusiji, koje ima dvije kancelarije – u Moskvi i Sankt Peterburgu, sa 960.000 KM na 1.040.000 KM.

Istom odlukom, skoro se udvostručava iznos namijenjen za rad Predstavništva RS u Austriji – sa ranije predviđenih 750.000 KM cifra se penje na 1.450.000 KM. Od osam predstavništava RS u svijetu, ovom vladinom odlukom još je samo Predstavništvo RS u Njemačkoj dobilo povećanje, skromnih deset hiljada KM više.

Vlada RS 28. decembra 2023. godine donosi novu odluku, kojom povećava sredstva jedino za finansiranje Predstavništva RS u Rusiji i to na 1.157.000 KM.

Dodik se, nakon mjeseci čekanja, sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju 21. februara ove godine.

Na čelu Predstavništva RS u Rusiji je Duško Perović, koji u međuvremenu nije uspio da preduzeće Comsar Energy RS (CERS), u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, proda javnom preduzeću „Gas Res“. To je, kako se spekulisalo u političkim krugovima u RS, narušilo dugogodišnje poslovno partnerstvo Perovića i Dodika.

Perović, koji je stavljen na „crnu listu“ Sjedinjenih Američkih Država, suvereno rukovodi Predstavništvom RS u Rusiji od njegovog osnivanja, 2010. godine i slovio je za jednog od Dodikovih najodanijih ljudi.

Perović je, putem svoje supruge, poznate bivše ruske novinarke, ostvario brojne veze sa visokim ruskim zvaničnicima, a njegov primarni zadatak bio je i ostao da sređuje Dodikove susrete sa ruskim zvaničnicima, prije svega sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zanimljivo je i da je budžet Predstavništva RS u Austriji gotovo udvostručen, sa 750 hiljada na 1.450.000 KM. Notorno je da Dodik jako dugo ima dobre odnose sa austrijskim desničarima, posebno Slobodarskom partijom Austrije (FPO) i da mu je, u situaciji kada izolovan od većine vodećih političara zemalja EU, jako bitno da održava bliske veze sa evropskim političarima bilo koje ideološke provinijencije.

(Žurnal) Foto: Arhiv

CATEGORIES
Share This