Vlada Srpske povukla Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

Vlada Srpske povukla Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

Vlada Republike Srpske povukla je sa dnevnog reda Pete redovne sjednice Narodne skupštine RS, Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a o kome su poslanici trebali da raspravljaju po hitnom postupku, potvrdio je za „Nezavisne novine“ Nenad Stevandić, predsjednik republičkog parlamenta.

On je kazao da je po tom pitanju dobio pismeno obavještenje iz Vlade RS.

„Nisam bio u kancelariji u tom trenutku, ali mi je stigao dopis da se zakon povlači radi dorađivanja, tako mi se čini“, rekao je Stevandić.

Inače, Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bio je treća tačka dnevnog reda, odmah iza aktuelnog časa i izbora potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Nepokretna imovina, podsjećamo, jedno je od ključnih političkih pitanja u BiH, i jedna od tema od koje, kako je poručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, on neće odstupiti u pregovorima sa svojim koalicionim partnerima koji čine vlast na nivou BiH.

Dodik je takođe u više navrata poručio da ima informacija kako Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, namjerava da nametne zakon o državnoj imovini u BiH, koji bi Srpskoj oduzeo njenu imovinu, te da će, ukoliko se to desi, krenuti u postupak ssamostalnosti Republike Srpske.

Upravo Šmitovi potezi, bili su razlog da se Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, ponovo uvrsti na dnevni red u NS RS, a nakon sjednice kolegijuma koja je održana 12. septembra Stevandić je kazao da se u ovom slučaju radi o zaštitnom mehanizmu.

„Dogovorili smo se da nepokretna imovina koja je u funkciji javnog vlasništva, bude u svojini Republike Srpske, i da ne dozvolimo da nikakve mogućnosti da akcijama nelegalnog visokog predstavnika ili suda bude zloupotrebljeno ili da bude osporeno naše pravo na raspolaganje. Nisu to neke velike izmjene“, naveo je tada on, dodajući da je upravo zbog imovine podignuta i optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je Srpska reagovala na, kako kaže, „pripremu odluke da se imovina oduzme“.

Opozicija, podsjetimo, tada nije prihvatila predloženi dnevni red, iz razloga što je Kolegijum odbio da se na sjednici raspravlja o, kako su naveli, prekršenim zaključcima, odlukama i zakonima Narodne skupštine RS.

(Nezavisne)  Foto:NSRS

CATEGORIES
Share This