Vlada krčmi blago Srpske – Jahorina postala praonica para?!

Vlada krčmi blago Srpske – Jahorina postala praonica para?!

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, donio mjeru kojom je suspendovana prodaja zemljišta na Jahorini odborniku SNSD-a u Tesliću Srđanu Klječaninu, iz Vlade Republike Srpske je nedavno saopšteno da je ova zemlja već prodata i da se nema šta obustaviti.

Prije nekoliko mjeseci Vlada Republike Srpske je prihvatila ponudu kojom je prodato zemljište na Jahorini. Već u martu 13 poslanika iz Federacije BiH podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH. Nakon toga Ustavni sud donosi privremenu mjeru i obustavlja odluku o prodaji do donošenja konačnog stava. Tako je otvoreno pitanje šta će se desiti dalje na relaciji Vlada Republike Srpske – Ustavni sud BiH, kada je u pitanju ova famozna prodaja zemljišta.

Novi problem i pravni vakum na relaciji Ustavni sud BiH – Vlada Republike Srpske. Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kažu da još nisu upoznati sa kompletnim sadržajem, međutim navode da odluka Ustavnog suda BiH nema efekta, jer je cijeli posao već završen.

„Uzimajući u obzir da su aktivnosti po realizaciji ove odluke u potpunosti završene u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima Republike Srpske, te je i sav postupak u potpunosti okončan, trenutno ni ne postoje aktivnosti po ovom predmetu“, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Sprske.

Preko 56 dunuma zemljišta na jahorini firmi Drvo export SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina, prodato je za 41 milion maraka. Apsolutno se ne slažemo sa dosadašnjom praksom Ustavnog suda BiH da zadire u pitanja kao što je imovina Republike Srpske, kažu u SDS-u, međutim u konkretnom slučaju, kako navode, na sceni je i pogrešno postupanje institucija Republike Srpske.

„Ja se kao i svi iz Republike Srpske ne slažem sa takvom ulogom Ustavnog suda. A s druge strane ta odluka koja se tiče zabrane prodaje zemljišta na Jahorini budi i drugu stranu emocija jer je Vlada RS odlučila da krčmi to prirodno blago RS, niko ne pita odakle tim silnim invesititorima na Jahorini novac. Jahorina je očigledno postala praonica para“, kaže Mladen Bosić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Iz resornog ministarstva je saopšteno i da nikome neće dopustiti da negira nadležnosti Republike Srpske. Međutim, pravnici objašnjavaju da imajući u vidu pravila Ustavnog suda ovdje nema nikakvih nejasnoća, a odluka ima dvije posljedice.

Prva je da se zabranjuje primjena odluke Vlade Republike Srpske do konačne odluke, a druga se još konkretnije odnosi na spornu prodaju.

„Druga pravna posljedica je da i već zaključeni koji je zaključen na osnovu te odluke Vlade RS kao pojedinačan akt takođe je zabranjeno njegovo dalje sprovođenje dok se ne donese konačna odluka Ustavnog suda BiH, a ako je slučajno započeto sa izvršenjem tog kupoprodajnog ugovora u tom slučaju mora se obustaviti postupak njegovog izvršenja jer to tako proizilazi iz pravila Ustavnog suda, člana 73“, smatra profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Imajući u vidu kako su sudovi, čak i u Republici Srpskoj ranije postupali, kaže Blagojević, očekivano je da će i u prodaji zemljišta na Jahorini biti primijenjena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i konačna odluka ovog suda u tom predmetu.

U suprotnom neko može da bude i krivično odgovoran.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This