„Vijadukt“ ide u prinudnu naplatu 90 miliona KM od BiH

„Vijadukt“ ide u prinudnu naplatu 90 miliona KM od BiH

– Pravni zastupnici slovenačkog preduzeća „Vijadukt“, koje je dobilo arbitražu tešku 90 miliona KM protiv Bosne i Hercegovine, tražiće prinudnu naplatu tog duga s obzirom na to da ni mjesec dana nakon odluke niko od vlasti ne želi da kaže da li će i kada isplatiti taj dug.

Potvrdili su to za CAPITAL u Advokatskoj kancelariji „Baroš“ u kojoj ističu da su se od donošenja odluke, početkom maja, tri puta obraćali Savjetu ministara BiH, s obzirom na to da je tužena i spor izgubila Bosna i Hercegovina, ali da oni lopticu prebacuju na Vladu RS sa kojom imaju potpisan sporazum o izmirenju ovog duga.

Naime, Vlada RS i Savjet ministara BiH su godinu dana nakon pokretanja arbitraže potpisali sporazum kojim se Srpska obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

U Advokatskoj kancelariji „Baroš“ kažu da im je poznato da postoji sporazum između Savjeta ministara i Vlade RS u vezi sa pitanjem postupanja po presudi, ali da on ni na koji način ne utiče na potraživanje i obavezu koju je BiH dužna da plati po osnovu arbitražne odluke.

„Na ovu činjenicu smo na dovoljno jasan i nedvosmislen način ukazali Savjetu ministara, Pravobranilaštvu BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH i to kroz dva obraćanja, podnescima od 8. maja i 23. maja 2024. godine“, kazali su u ovoj Advokatskoj kancelariji.

Kažu da su se ovim institucijama obratili i podneskom od 31. maja  nakon sjednice Savjeta ministara, na kojoj nije usvojena odluka o izvršenju presude kojom se Vlada RS poziva da hitno postupi po presudi.

„BiH je tužena strana koja ima nesumnjivu, pravosnažnu i izvršnu obavezu, utvrđenu presudom. U slučaju izbjegavanja dobrovoljnog postupanja po presudi, BiH je pasivno legitimisana strana za pokretanje i vođenje izvršnog postupka“, kažu u Advokatskoj kancelariji „Baroš.

Dodaju da sporazum zaključen između Savjeta ministara BiH i Vlade RS uređuje interne odnose BiH i RS kao jednog od entiteta BiH, koji je u potpunosti van domašaja tužilaca i koji ne može da utiče na odnos između tužioca i BiH.

„Tužioci ne žele na bilo koji način se miješaju u unutrašnje odnose BiH i RS. Kroz podnesak koji smo uputili nadležnim organima BiH 23. maja, ostavili smo rok od 15 dana za postupanje, sa ponudom da u navedenom roku definišemo sva pitanja koja se odnose na izvršenje presude. Navedeni rok ističe 7. juna i čini se da će postupanje nadležnih organa u potpunosti izostati jer nas još niko nije kontaktirao po navedenom pitanju“, kazali su u ovoj Advokatskoj kancelariji.

Dodali su da će nakon ovog roka vjerovatno ići putem suda na priznavanje strane sudske presude, a nakon što to dobiju i na izvršni postupak.

Podsjećamo, konačnom odlukom Arbitražnog vijeća u Vašingtonu BiH je obavezana da slovenačkom preduzeću „Vijadukt“ isplati 90 miliona maraka odštete zbog toga što je Vlada RS jednostrano raskinula ugovor o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

BiH je ovaj spor izgubila još 2022. godine, ali je Vlada RS, koja je pomenutim sporazumom sa Savjetom ministara na sebe preuzela obavezu plaćanja, slamku spasa tražila u nastavku postupka i zahtjevu za poništenje te odluke.

Međutim, početkom maja Arbitražno vijeće je taj zahtjev odbilo.

Mjesec dana nakon toga iz Vlade Srpske se još ne oglašavaju o načinu isplate duga, a na Savjetu ministara nije prošao prijedlog Pravobranilaštva BiH kojim se Vlada RS, u skladu sa potpisanim sporazumom, poziva da postupi po arbitražnoj presudi.

Kamata već dostigla pola miliona KM

U Advokatskoj kancelariji „Baroš“ su za CAPITAL rekli da se neizvršavanjem presude svakodnevno uvećavaju troškovi kamata.

Naime, ti troškovi na dnevnom nivou iznose 17.610 KM i od početka maja do danas su narasli na oko pola miliona KM.

(Capital) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This