Vidovdan je sudbonosan za srpski narod

Vidovdan je sudbonosan za srpski narod

Vidovdanske svečanosti u Višegradu počele su svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog cara Lazara u kompleksu Andrićgrada. Sa liturgije je poručeno da je Vidovdan sudbonosni praznik za srpski narod i zato ga treba i duhovno slaviti.

„Vidovdan je dan kad je počela srpska Golgota koja nas je pratila sudbonosnih vremena  kroz istoriju do dana današnjeg. Jer kako se Isus dragovoljno predao  i pošao na raspeće  tako su Srbi krenulii u boj na Kosovo ravno, da bi ginuli za isto to hrišćansko znamenje i za slobodu koja je svakom  čovjeku i narodu  od Boga data,“ rekao je mitropolit dabroobosanski Hrizostom na liturgiji u Višegradu.

On je dodao da je otpredjeljenje srpskog naroda punih šest vijekova i 35 godina u kome nije prihvatio ništa osim carska nebeskoga.

„Srpski narod  narod se opredjelio da uz cara Lazara ubijek bude na strani istine , pravde i da za nju ako treba i strada što se pokazalo i u poslednjem odbrambeno-ottadžbinskom ratu“, istakao je mitropolit Hrizostom

Ono što je najsvetije kod kneza Lazara je njegovo opredjeljenje  da je zemaljsko za maleno carstvo a nebesko uvijek i dovijeka, poručio je mitropolit Hrizostom.

Nakon liturgije ulicama Višegrada prošla je litija do Trga palih boraca gdje služen parastos svim srpskim junacima od Kosova do danas.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This