Vi nama Heleza, mi vama Košarca: Da li je na pomolu nova blokada rada Savjeta ministara BiH

Vi nama Heleza, mi vama Košarca: Da li je na pomolu nova blokada rada Savjeta ministara BiH

Povremene svađe, zatezanja i uslovljavanja među koalicionim partnerima na relaciji Banjaluka – Sarajevo ovih dana su prerasle u otvorene sukobe, koji prijete da dovedu do nove blokade rada Savjeta ministara BiH.

Najnoviji “sukob” pokrenuo je kontroverzni ministar odbrane BiH, Zukan Helez, koji je prije nekoliko dana izjavio kako na području Rogatice i planine Maglić postoje vojni kampovi za obuku, za koje tvrdi da posjeduje i fotografije.

Njegova izjava izazvala je lavinu negativnih reakcija u Srpskoj, tražeći da Helez pruži dokaze za to što priča.

Milo za drago

Iz Kluba poslanika SNSD i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već su najavili da će uputiti inicijativu za Helezovu smjenu, a isto traži i opozicija iz Srpske.

S druge strane, lider SNSD i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekao je da nijedna odluka iz sektora bezbjednosti neće proći Savjet ministara BiH dok je Zukan Helez ministar.

Odmah mu je stigao odgovor od koalicionog partnera, ministra spoljnih poslova BiH i lidera NiP, Elmedina Konakovića, koji je rekao da „i oni mogu blokirati sve što se tiče spoljne trgovine dok je ministar Staša Košarac“.

Dodik razgovarao sa Konakovićem
FOTO: SRNA

Elmedin Konaković i Milorad DodikNa pitanje da li će doći do novih blokada s obzirom na Dodikove najave, Konaković je istakao da tom logikom i oni mogu reći da ništa iz spoljne trgovine neće proći dok je Staša Košarac ministar, ali da to nije put kojim žele ići.

Završni čin dijeljenja karata

Bilo da traže smjenu Heleza ili blokiraju sve odluke koje se tiču Ministarstva odbrane BiH, to će sasvim sigurno dovesti do krize u funkcionisanju vlasti na nivou BiH, a do kada će ona trajati sasvim je neizvjesno.

S obzirom na to da su sljedeće godine lokalni izbori, nije isključeno da bi kriza mogla da potraje i do oktobra 2024.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je međusobno blokiranje “modus operandi” većine dosadašnjih Savjeta ministara BiH, pa je samo bilo pitanje dana kada će se “reformski zamah”, novi vjetar, pretvoriti u potpuni zastoj i kad će maske pasti.

– Mislim da su se promijenile okolnosti i da kod građana više neće prolaziti manipulacije tipa blokada, koje su postale sastavni dio identiteta njihovih političkih izabranika – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Kaže da cilj političkih opcija u vlasti više nije zadobijanje povjerenja građana, a još manje funkcionalnost institucija.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Topićeva smatra da ova blokada nije uvod u predstojeće izbore, već je završni čin dijeljenja karata i istrajavanja na isključivim pozicijama i politikama.

– Čini mi se da se približavamo jednoj vrsti raspleta, pri čemu svako vjeruje u nepogrešivost sopstvenog puta – zaključuje Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This