Ustavni sud BiH odlučuje o prodaji zemljišta Rufiju

Ustavni sud BiH odlučuje o prodaji zemljišta Rufiju

Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici zakazanoj za 30. maj raspravljati o ustavnosti odluke Vlade Republike Srpske o prodaji više od 56 dunuma zemljišta na Jahorini koje je u januaru ove godine za 42 miliona KM kupila kompanija “Drvo-export” iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, saznaje CAPITAL.

Sud će o ovom pitanju odlučivati na zahtjev 13 poslanika SDA, DF-a i NES-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji smatraju da Vlada Republike Srpske nije imala pravo da donese pomenutu odluku zato što se radi o „državnoj imovini“, čije je raspolaganje, kako su naveli, u „isključivoj nadležnosti BiH“.

Pored toga, na dnevnom redu 144. plenarne sjednice Ustavnog suda je i zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je stupio na snagu krajem februara prošle godine.

Ustavni sud će na istoj sjednici odlučivati i o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS koji je usvojen u januaru ove godine.

Ademović je podnio i zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH

Interesantno je da se, uprkos tome što je Narodna skupština RS u junu prošle godine usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, na dnevnom redu ove pravosudne institucije nalaze i apelacije nekoliko fizičkih lica iz Republike Srpske.

Među njima i bivši direktor šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić Nenad Dušanić koji je optužen za primanje mita. Dušanić je za direktora ŠG „Borja“ imenovan kao kadar SNSD-a, ali nakon hapšenja je isključen iz te stranke.

Pored njega, apelacije Ustavnom sudu BiH predali su i Benedi Đukanović koji je bio osuđen za ubistvo Slaviše Krunića, ali ta presuda je poništena. Zatim službenica Republičkog pedagoškog zavoda Nina Ninković koja je u februaru pravosnažno osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog trovanja direktorke ove ustanove Slađane Tanasić.

Ustavni sud BiH odlučivaće i o apelaciji bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca koji je optužen za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službenih isprava.

(Capital) Foto: Capoital

CATEGORIES
Share This