Ustavni sud BiH donio je odluku koja se Dodiku nikako neće svidjeti!

Ustavni sud BiH donio je odluku koja se Dodiku nikako neće svidjeti!

menu close icon

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je prošle sedmice rješenje kojim je naredio Sudu BiH da poništi svoje nedavne odluke donesene u korist SNSD-a, a tiču se izbora četvrtog delegata ove stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saznaje Fokus.ba. Sudu BiH je naređeno da ponovi postupak, saznaje Fokus.ba.

Naime, Ustavni sud BiH je djelimično usvojio apelaciju PDP-a, te je konstatovao da je ovoj stranci onemogućeno da djelotvorno učestvuje u sudskom postupku odnosno onemogućeno joj je pravo na slobodne izbore.

Pravna bitka

PDP još od momenta konstituiranja posljednjeg saziva Doma naroda PSBiH vodi pravnu bitku protiv SNSD-a jer smatra da je Centralna izborna komisiji BiH stranci Milorada Dodika nezakonito dodijelila četvrti mandat, a time i kontrolni mehanizam prilikom donošenja svih odluka na nivou BiH. Također, zbog četvrtog delegata SNSD je apsolutno nezaobilazan u vlasti BiH, jer ima četiri od pet srpskih delegata u Domu naroda.

Podsjetimo, prilikom glasanja u NSRS za delegate u Dom naroda PSBiH, liste SNSD-a i PDP-a imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS proglasila je nevažećimm jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a, a nju je predvodio Nenad Vuković.

Nakon što je to učinjeno, Vuković je dobio 11 glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać imala 12 glasova, te je postala čevrti delegat SNSD-a u Domu naroda. Potom je uslijedila žalba CIK-a, jer su neki članovi komisije utvrdili da je listić, ipak, važeći. Na to je reagovao SNSD koji se žalio Sudu BiH.

Faksimil dijela odluke Ustavnog suda o apelaciji PDP-a

Sud BiH je CIK-u naložio ponovno odlučivanje i CIK je potom ustanovio da je listić važeći. SNSD se pononovo žalio Sudu BiH, ovaj put Apelacionom odjeljenju, koje je poništili odluku CIK-a, pa je tako SNSD zadržao četvrtog delegata u Domu naroda.

Odluka iz drugog pokušaja

Međutim, PDP je se onda žalio Ustavnom sudu BiH, koji lani, u prvom pokušaju nije mogao donijeti odluku jer je četvero sudija bilo za, a troje ih je bilo protiv. Međutim za donošenje odluke je bilo potrebno pet glasova.

No, na sjednici održanoj 21. marta ove godine Ustavni sud BiH je uspio većinom glasova donijeti odluku kojom utvrđuju povredu prava PDP-a na učešće u postupku kao i prava na slobodne izbore, te kojom se ukida posljednje rješenje Suda BiH od 4. januara 2023. koje je išlo u korist SNSD-a.

Buka

CATEGORIES
Share This