Usta puna mržnje, a džepovi krcati dolarima: Strane pare naprijed, ambasadori stop!

Usta puna mržnje, a džepovi krcati dolarima: Strane pare naprijed, ambasadori stop!

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija donirale su stotine miliona maraka Republici Srpskoj, a uprkos tome, Dodik i dalje ne prestaje da ih napada

U proteklih trideset godina Sjedinjene Američke Države osigurale su više od dvije milijarde dolara pomoći za Bosnu i Hercegovinu. Trećina tog iznosa, odnosno 638 miliona dolara, uplaćena je Republici Srpskoj. I pored toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, čija stranka vlada Srpskom od 2006. godine, uporno, iz dana u dan, tvrdi da su Amerikanci “krivi za sve”. Ipak, Dodik nijednom nije rekao koliko je Srpska dobila para od SAD-a otkako je SNSD na vlasti.

DOMAĆI STRANCI

– Od 1995. godine Sjedinjene Države su osigurale više od dvije milijarde dolara pomoći BiH za podršku demokratskom upravljanju, ekonomskom rastu, provođenju zakona, pravosuđu, jedinstvenim multietničkim Oružanim snagama BiH i civilnom društvu. Procjena je da je otprilike jedna trećina ukupne pomoći, 638 miliona dolara, pružena Republici Srpskoj, kazali su za Oslobođenje iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

U pitanju je licemjerna i lažna politika. Dodik laže kada tvrdi da nema ništa sa strancima i kada sve pripisuje opoziciji. Čini se kao da je u nekom sukobu sa Njemačkom, a vozi Mercedes. Principijelno kao i uvijek. Njemu se možda sve gadi, ali mu se pare ne gade i on će biti dobar sa bilo kim ko može da mu napuni džepove.

Vlada Srpske je, podsjećamo, u martu prekinula odnose sa američkim i britanskim diplomatama u BiH. Ali, istovremeno, Vlada Srpske plaća 1,3 miliona maraka godišnje kompaniji McGinnis Lochridge za lobiranje u SAD-u. Dodik je tada rekao da je saradnja prekinuta samo sa “domaćim Amerikancima”, ali ne i sa državom.

– Sjedinjenje Države neće pružati pomoć bilo kojem nivou vlasti u BiH koji koristi autoritarne taktike protiv sopstvenog naroda ili koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti, kazali su u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i Republiku Srpsku, godinama pomaže i Velika Britanija. I ova zemlja je, baš kao i SAD, stalno na Dodikovom nišanu. I Amerikanci i Britanci su Dodiku uveli sankcije, ali engleske pare i dalje dolaze u Srpsku.

– Samo tokom posljednjih nekoliko godina uložili smo više od deset miliona funti u projekte koji pomažu vlastima, uključujući i vlasti u Republici Srpskoj, da omoguće bolje politike djelovanja i bolje usluge građanima. Ulažemo u sektore poput informacionih tehnologija i cyber sigurnosti, unapređenja poslovnog okruženja, zaustavljanja političke korupcije, te borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, rekli su nam u Ambasadi Velike Britanije u BiH.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević za Oslobođenje kaže da Milorad Dodik vodi dvoličnu politiku: godinama se dogovara sa strancima i uzima pare od njih, a onda optužuje opoziciju u Srpskoj za svojevrsnu kolaboraciju sa Amerikancima i Englezima.

– Dodik je definitivno omiljena figura međunarodne zajednice. Ali, on to vrlo vješto koristi i stvara mnogobrojne krize. Nekada ode malo dalje u tim krizama, kao što je otišao sada, ali i to radi da bi dobio bolju pregovaračku poziciju. Čitav teret te podrške međunarodne zajednice prebacuje na opoziciju koja u tom smislu nema nikakvu pomoć, istakao je Miličević.

Dodik, naglašava Miličević, sjajno pliva u tom okeanu kriza. Opozicija, kaže predsjednik SDS-a, razgovara “i sa ovima i sa onima”, ali to rade sve stranke, bez obzira na to kojem bloku pripadale.

– To, naravno, ne znači da iza nas stoji neka ambasada. Dodik je adresa s kojom oni zvanično razgovaraju. On ispunjava njihove zahtjeve. U pitanju je klasična zamjena teza: on dogovara i dobija pare, a opozicija je kriva za nekakvo šurovanje. Netačno i besmisleno, kategoričan je Miličević.

Na listi onih koji pomažu Srpsku je i USAID – američka Agencija za međunarodni razvoj. Tako je, na primjer, u decembru 2020. godine, u Privrednoj komori Republike Srpske predstavljeno 12 novih korisnika grant-programa Sweden/USAID FARMA II projekta koji je podržan sa 370.000 KM. Projekte sa USAID-om ima i Gradiška.

– Dobili smo oko dva miliona maraka granta od UNDP-a za izgradnju okolinske kanalizacije, od USAID-a oko 700.000 KM za prečistač otpadnih voda, od Vlade Srbije pare za dom kulture i za vrtić, za projekat prikupljanja i tretmana otpadnih vodova, od Njemačke državne banke dobili smo grant od 10,5 miliona evra, od vlade Švajcarske četiri miliona evra, govorio je prije tri godine gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Predsjednik Udruženja ReStart Stefan Blagić tvrdi da hipokrizija Milorada Dodika nema nikakve granice i u to su se svi, kako kaže, u ovoj zemlji uvjerili stotinu puta. Dodik je, ističe Blagić, u stanju danas iznositi najgore uvrede o EU, a sutra “k’o s poslom” tvrditi da je BiH na evropskom putu i da će on učiniti sve kako bi se došlo do tog cilja.

– Sreća je pa postoji internet, tako da i mlađe generacije sa dva klika mišem mogu da vide ko je finansijski pomagao Dodiku godinama, a to su bili upravo ti koje on danas kritikuje: SAD, Velika Britanija i da ne zaboravim onog glavnog – George Soros. Zanimljivo je i to da iste te zemlje izdašno finansiraju i projekte u Srpskoj – od puteva do izgradnje škola, a Dodiku se te pare nikada nisu gadile, što je i normalno. Ali, nije normalno da uzimate novac od tih zemalja, a poslije licemjerno kritikujete što te zemlje i nekome drugome daju novac. Dakle, ili prekinite saradnju u potpunosti ili u suprotnom ćutite. To se zove princip, kazao je Blagić.

I PARE I MERCEDES

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za naš list kaže da Dodiku i te kako valjaju američki dolari i njemački Mercedes, ma koliko on glumio da je u ratu sa ovim zemljama.

Dodik je u stanju danas iznositi najgore uvrede o EU, a sutra tvrditi da je BiH na evropskom putu i da će on učiniti sve kako bi se došlo do tog cilja, primjećuje Blagić

– Sve može stati pod Dodikovu kapu. On jedno priča, a drugo radi i to je tako oduvijek. Kad kaže da je dan, onda je noć. Kad kaže da je napolju vedro, onda tuku munje i gromovi. Kad kaže da ne zna ko je Mile Radišić, budite sigurni da je s njim sjedio pola sata ranije. Sve to pokazuje licemjerje njegove politike i lažnu politiku koja se zasniva samo na parama, parama i parama, rekao je Borenović.

Oslobodjenje

CATEGORIES
Share This