Uplata 40 miliona KM u budžet BiH – Dodik cilja devizne rezerve CBBiH?

Uplata 40 miliona KM u budžet BiH – Dodik cilja devizne rezerve CBBiH?

Prema šturim, i zvanično nepotvrđenim informacijama sa jučerašnjeg sastanka u Laktašima vladajuće državne koalicije, SNSD, HDZ i „Trojka“, jedan od „dogovora“ je i da se usvoji budžet institucija Bosne i Hercegovine veći za 40 miliona KM.

Navodno će taj iznos biti namiren iz dobiti Centralne banke BiH. Međutim, ovdje se ne radi o nekom dogovoru vladajuće koalicije već o zakonskoj obavezi koju ima CBBiH. Važeći zakon, na snazi je skoro 30 godina, podrazumijeva da CBBiH svake godine iz svoje neto dobiti uplaćuje u budžet institucija BiH 60 posto od ostvarene dobiti.

Kako smo nezvanično saznali, u budžet BiH bi se mogli sliti ne 40 miliona KM, već najmanje 60 miliona. U tom slučaju koalicija će biti na slatkim mukama, šta s viškom novca.

Mnogo važnije pitanje, kako za CBBiH, tako i za budućnost države, jesu Dodikovi višegodišnji pokušaji da se domogne dijela deviznih rezervi CBBiH. Dodik to radi, kao i obično iz dva razloga, političkog i ekonomskog.

Prvi mu je cilj oslabiti državnu finansijsku instituciju što je samo dio plana da se od BiH napravi prazna ljuštura. Drugi razlog je popuniti rupe u budžetu Republike Srpske.

Dodik je svojevremeno ustvrdio da je Centralna banka BiH od kamata zaradila više od 500 miliona evra, što je za toliko više nego što je potrebno za pokriće KM. U međuvremenu se promijenila upravljačka struktura CBBiH, još ako bude uobičajne susretljivosti koalicionih partnera, Dodik bi se itekako mogao opariti.

(Faktor) Foto:Capital

CATEGORIES
Share This